Nadchodzi długi weekend majowy i należy pomyśleć o upieczeniu coś słodkiego do kawusi, ponieważ jedziemy na działkę na te kilka dni. Na pewno zawita do nas rodzinka lub znajomi - to jest wpisane w coroczny grafik majowy. A każdy jest u nas łasuchem i żadna impreza nie może się obejść bez czegoś słodkiego.
Spód
-herbatniki Mafijne o smaku śmietankowo-cytrynowym Dr Gerarda
Masa cytrynowa
-1i 1/2 szklanki zimnej wody
-1 szklanka cukru
-1/2 szklanki soku z cytryny
-2 budynie waniliowe
-3/4 szklanki zimnej wody
-1 kostka masła
Masa śmietankowa
-500 ml śmietany 36%
-2 opakowania cukru waniliowego
-5 łyżek gorącej wody
-2 i 1/2 łyżki żelatyny
Dodatkowo
-draże Dr Gerarda
-3/4 szklanki cukru pudru
-sok z cytryny
Spód blaszki wykładamy najlepszymi herbatnikami Mafijnymi.
Następnie robimy masę cytrynowa.
Półtorej szklanki zimnej wody razem z cukrem i sokiem z cytryny zagotować. W 3/4 szklanki wody rozpuścić budynie waniliowe. Następnie budynie wlać na gotującą się wodę z cytryną. Lać powolutku i dokładnie, energicznie mieszać, żeby masa się nie ścięła. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Kiedy masa będzie gęsta zestawiamy z ognia i dodajemy masła, najlepiej pokrojone w mniejsze kawałki. Dodając masło dalej energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się tłuszczu. Następnie taką gorącą masę wylewamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki.
Kiedy masa cytrynowa będzie schłodzona i ścięta, robimy masę śmietanową. Ubijamy 500 ml śmietanki 36%, pod koniec ubijania dodajemy cukry waniliowe. Dalej ubijamy tak, aby śmietana zrobiła się sztywna. Następnie w 5 łyżkach wody rozpuszczamy żelatynę i gorącą dodajemy do śmietany, którą ciągle ubijamy i miksujemy jeszcze przez chwilę. Taką masę wykładamy na masę cytrynową. Na masie śmietanowej układamy wspaniałe draże Dr Gerarda. Następnie robimy lukier cytrynowy i polewamy draże. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz