piątek, 27 grudnia 2019

sernik z drażami


Święta coraz bliżej i prace porządkowe trwają od dłuższego czasu. Już pomyłam okna, powiesiłam firany. W szafach i szafeczkach też posprzątałam . Teraz zastanawiam się nad ciastami. W mojej rodzinie ciasta odgrywają dużą rolę na świątecznym stole. Dlatego zawsze co roku piekę pięć ciast. Piernik staropolski już od listopada dojrzewa w chłodnym miejscu. Także obowiązkowo  musi być rolada makowa i sernik. Tym razem planuje sernik upiec z małymi ciasteczkami produkcji Dr. Gerarda. Ten sernik już piekłam i smakował domownikom. Dlatego podaje przepis.
Ciasto; 6 łyżek mąki, 6 łyżek cukru, 6 łyżek oleju cukier waniliowy, 2 jajka Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na wcześniej przygotowaną brytfankę. Ser;1,2 kg sera, szk. cukru, cukier waniliowy, 3/4 kostki masła, skórka pomarańczowa,  2 budynie śmietankowe, 6 jajek, płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Dodatkowo czekolada gorzka, dwie szklanki draży Dr. Gerarda. Wykonanie ser zmielić dwa razy przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem stopniowo dodając ser. Potem dać resztę składników. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Na ciasto kruche    wyłożyć ser. Na nim ułożyć szklankę draży  i piec w temperaturze 180 stopni około godziny. Po wystudzeniu smaruje rozpuszczoną czekoladą i dekoruje czekoladowymi malti keksami. Taki sernik jest wyjątkowy i pewno mile zaskoczy gości. Polecam      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz