piątek, 27 grudnia 2019

Marzenie



        Ten sernik powinniśmy nazwać "marzeniem". Powstał z połączenia sernika z bananami, bitą śmietaną i masą kajmakową.
Na delikatnym spodzie z biszkoptów Passion Cherry  Dr Gerarda smakuje wspaniale i nie jest przesłodzony. Bardzo polecam na deser na Sylwestrowy stół.

Składniki na spód
-120 g ciastek Passion Cherry

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier ułożyć ciasteczka jedno obok drugiego. Schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową
-500 g zmielonego półtustego twarogu
-250 g serka mascarpone
-2/3 szklanki cukru
-4 duże jajka
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 puszka masy kajmakowej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka zmiksować lub dobrze roztrzepać. Dodać cukier i zmiksować. Po łyżce dodawać twaróg i mascarpone, miksując do otrzymania bezgrudkowej serowej masy. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Masę serową podzielić na dwie części, jedna ok 100 g lżejsza. Do lżejszej części dodać 200 g masy kajmakowej (pozostałą część odłożyć) zmiksować do połączenia.
Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni. Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać masę serowo kajmakową, wyrównać.
Włożyć do piekarnika i obniżyć temperaturę do 150 stopni. Piec ok. 30 minut. Otworzyć piekarnik, wyjąć formę i na górę wyłożyć białą masę sernikową (ostrożnie) wyrównać. Włożyć do piekarnika i piec dalej, ok 1 godziny w temp. 150 stopni. Po skończeniu pieczenia lekko uchylić piekarnik i pozostawić sernik do wystygnięcia, by uniknąć gwałtownej temperatury.
Po wystudzeniu sernik wyjąć, schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz