Dzisiaj przygotowałam małe babeczki w dwóch wersjach. Jedne wypełniłam farszem grzybowym, masą jajeczno- śmietanową i słonymi przekąskami, a drugie napełniałam słodkim kremem, owocami i drażami. Dla każdego coś dobrego. Idealne przekąski na dzisiejszą imprezę sylwestrową. Wypróbujcie? Oto składniki:
I wersja
Ciasto
-100 g masła
-100 g mąki pszennej
-100 g mąki pełnoziarnistej
-2 łyżki zimnej wody
-sól
Farsz
-500 g grzybów
-duża cebula
-masło klarowane do smażenia
-sól, pieprz
-ząbek czosnku
-2 jajka
-80 ml słodkiej śmietanki 30%
-płatki papryki
-bagietki Baguettes Tomato&Olive Oil – nowość Dr
Gerarda kilka sztuk
-krakersy MIX solone od Dr Gerard opakowanie
Sposób przygotowania: ciasto: mąki i sól wsypuję do miski, dodaję masło i wyrabiam, dodaję wodę i zagniatam, wałkuję i kroję na mniejsze kawałki. Ciastem wykładam foremki do babeczek i gęsto nakłuwam widelcem, podpiekam w 180 stopniach przez 15 minut. Nadzienie: na patelni rozgrzewam masło klarowane i wrzucam drobno posiekaną cebulkę. Grzyby mrożone dokładam do cebulki, doprawiam solą oraz pieprzem i przesmażam. Farsz grzybowy nakładam na podpieczone babeczki. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty czosnek dokładnie mieszam i wylewam na farsz grzybowy. Zapiekam jeszcze przez 15 minut w 180 stopniach, a następnie posypuję płatkami papryki, pokruszonymi bagietkami Baguettes Tomato&Olive Oil oraz dekoruję słonymi krakersami.
II wersja
Ciasto
-250 g mąki
-3 żółtka
-2,5 łyżki
cukru pudru
-12 dag
masła
-szczypta
proszku do pieczenia
Krem
-250 g
serka mascarpone
-200 g
białej czekolady
Dodatkowo
-owoce- u
mnie truskawki
-draże od
Dr Gerard
Sposób przygotowania: ciasto: mąkę przesiewam, dodaję pozostałe składniki i zagniatam. Powstałe ciasto wałkuję, kroję i wykładam foremki, spody nakłuwam widelcem. Babeczki wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę około 20 minut w 180 stopniach. Upieczone studzę. Krem: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i lekko studzę. Serek przekładam do miski, miksuję i łączę z płynną czekoladą. Kremem napełniam babeczki. Wierzch dekoruję owocami i drażami. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione produkty Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego oraz Szczęśliwego Nowego Roku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz