piątek, 6 grudnia 2019

NUMEREM 1

Zbliżają się święta Bożego narodzenia. Bardzo lubię ten czas. Ta rodzinna atmosfera, wspólne przygotowania tworzą pełen miłości klimat. Myślę, że chyba wszyscy oczekują tych świąt z wielką niecierpliwością i to nie tylko z powodu prezentów. Ta piękna tradycja za każdym razem napawa szczęściem, dobrem i radością. W mojej rodzinie co roku spędzamy te chwile u kogoś innego. Mam bardzo liczne rodzeństwo, więc jest taka możliwość. Spotykamy się w wigilię. Każdy coś ze sobą przynosi. Jest tyle potraw, że zawsze brakuje miejsca na stole. W tym roku mi w udziale przypadła kwestia słodyczy. Z pewnością nie zabraknie wyrobów DR GERARDA, a już na pewno numerem 1 będą krakersy mix solone. Z pieczonych ciast bez wątpienia zatryumfuje SERNIK TOFFI. Składniki : Na spód : 250 g herbatników pokruszonych, 120 g roztopionego masła. Na masę serową : 300 g twarogu sernikowego, 200 g kajmaku, 150 ml ugotowanego budyniu waniliowego, 11 g żelatyny, 3 łyżki wody, cukierki toffi, kawałki czekolady. Sposób wykonania – Herbatniki wymieszać z masłem. Zagnieść na jednolitą masę i wyłożyć nią dno tortownicy. Schłodzić. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Twaróg, budyń i kajmak zmiksować na gładką masę. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i masę serową przelać do tortownicy. Przykryć deser folią spożywcą i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem wyjąć z lodówki chwilę wcześniej. Udekorować cukierkami toffi i czekoladą. Czas przygotowania 40 minut plus czas chłodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz