piątek, 6 grudnia 2019
IMIENINY W WIGILIĘ
Wigilia to dla mnie najpiękniejszy dzień w roku. Tym bardziej, że mój mąż ma imieniny. Adam więc oczekuje świąt Bożego Narodzenia bardziej niż inni. Muszę przyznać, że jest tego dnia nieco bardziej wymagający. Na stole zawsze muszą znaleźć
Się GINGERBREADS – PIERNICZKI Z NADZIENIEM WIELOOWOCOWYM W POLEWIE KAKAOWEJ DR GERARDA i oczywiście
TORT MAKOWY.
Składniki : Na biszkopt : 5 jajek, 150 g drobnego cukru, 120 g mąki tortowej, 2 łyżki zmielonych migdałów, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 1 łyżka proszku do pieczenia, 200 g suchego maku.
Na poncz : ½ szklanki wody, 3 łyżki rumu.
Na krem : 400 ml śmietany kremówki 36 %, 300 g białej czekolady, owoce żurawiny i cukrowe choinki do dekoracji.
Sposób wykonania – Na biszkopt . Mąkę, skrobię, proszek i migdały połączyć z makiem. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, ubijając, potem żółtka. Do masy jajecznej dołożyć suche składniki i wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy. Piec 45 minut w 180 C. Wystudzić i pokroić na 4 blaty. Nasączyć je wodą zmieszaną z rumem. Na krem . Mocno podgrzać kremówkę. Dodać czekoladę. Odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić. Chłodzić 12 godzin. Ubić masę na gęsty krem. Posmarować ¼ kremu pierwszy blat, przykryć drugim. Powtórzyć 2 razy. Kremem pokryć wierzch i boki tortu. Udekorować owocami żurawiny i cukrowymi choinkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz