Przygotowałam ciasto wg pewnego przepisu, który mam od dłuższego i po małej modyfikacji wyszło pyszne ciasto biszkoptowe z jabłkową masą, pierniczkami, budyniową masą i czekoladowymi wiórkami. Idealne na świąteczny stół. Może I Wy chcecie wypróbować? Oto potrzebne składniki:
Biszkopt
-3 jajka
-6 łyżek cukru
-3 łyżki mąki pszennej
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
Jabłkowa masa
-5 jabłek
-200 ml wody
-1 łyżeczka cynamonu
-1,5 opakowania zielonej galaretki
Budyniowa masa
-500 ml mleka
-4 łyżki cukru
-2 budynie o smaku śmietankowym
-1 kostka masła
Dodatkowo
-Gingerbreads - Pierniczki z nadzieniem
wieloowocowym w polewie kakaowej około 300 g
-wiórki czekoladowe do dekoracji
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodaję cukier, a następnie żółtka nadal miksując. Do masy przesiewam mąki z proszkiem do pieczenia i mieszam. Masę wlewam do formy (20/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 30 minut w 180 stopniach. Jabłkowa masa: jabłka obieram i ścieram na tarce, przekładam do rondla, podlewam wodą, dodaję cynamon i prażę, aż jabłka będą się prawie rozpadać. Do gorących jabłek dodaję galaretkę i mieszam, aż się rozpuści. Lekko tężejące jabłka wykładam na zimny biszkopt. Na masie jabłkowej układam Gingerbreads - Pierniczki z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej. Budyniowa masa: budynie i cukier gotuję na mleku. Odstawiam do ostygnięcia, a następnie zimny budyń ucieram z masłem. Budyniową masę wykładam na pierniczki. Wierzch ciasta posypuję wiórkami czekoladowymi. Przed podaniem musi spędzić w lodówce minimum 3,5 godziny. Do przygotowania wykorzystajcie pierniczki od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz