piątek, 6 grudnia 2019

Świąteczne pierniczki.

Nie może być, żeby w święta Bożego Narodzenia na stole zabrakło pysznych pierniczków.
Ja co roku zawsze wcześniej piekę pierniczki, które to przez moje wnuki są ozdabiane i później wieszane na choince. Jest przy tym tyle uciechy i radości.  Oto przepis.
Składniki
-250 g miodu                             -250 g cukru
-100 g masła                               -600 g mąki
-10 g przyprawy do piernika      -2 jajka
-5 g sody                                    -10 g kakao
Przygotowanie
Miód i masło rozpuścić.  W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sodę,  przyprawę do piernika jajka.
Dolewamy wystudzony miód z masłem i  dokładnie szybko zagniatamy ciasto.
Kule ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy go lodówki na dwie doby.
Rozwałkowujemy ciasto na około trzy centymetry grubości i wykrawamy foremkami różne kształty ciastek.    Ciastka pieczemy około 8-10 min.
Dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową i posypujemy kolorowymi cukierkami.
A jeśli komuś się nie chce piec ciasteczek to może sobie kupić w sklepie gotowe ciastka  Pierniczki z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej Gingerbreads od Dr Gerarda są bardzo smaczne.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz