poniedziałek, 30 grudnia 2019
Przysmak
Moje dzieciaczki kiedy były jeszcze w wieku przedszkolnym uwielbiały kiedy gotowałam im na podwieczorek budyń domowy, taki zdrowy z mleka wiejskiego nie zawierający sztucznych barwników oraz konserwantów z różnymi dodatkami. Chociaż teraz kiedy są już dorosłe moje pociechy wspominają i proszą o zrobienie maminego budyniu.
Domowy budyń jest cennym źródłem wapnia, który stanowi u małych dzieci budulec kości. Jak tylko doczekam się wnucząt też będę im serwować takie przysmaki. Ponieważ zawiera żółtka, witaminę A. Kiedy zdarza mi się ugotować teraz taki domowy budyń to decyduję o ilości dodawania cukru, ponieważ muszę kontrolować kaloryczność deseru. Z kolei w sezonie letnim jest łatwiej, bo możemy wcale nie dodawać cukru a ten smak mogą przejąć owoce sezonowe, soki, dżemy lub też przyozdobić słodyczami Dr Gerarda np. drażami w czekoladzie. Oczywiście wtedy deser w postaci budyniu jest pięknie przybrany, ale również bardzo sycący. Oto szybki przepis na domowy budyń:
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka mąki pszennej
-żółtko
-2 szklanki wiejskiego mleka
-1 łyżka masła
-łyżka miodu
Odlewam 1/2 szklanki mleka, a pozostałą część 1,5 wlewam do garnka, dodaję łyżkę masła, łyżkę miodu i zagotowuję. Pozostałe 1/2 szklanki mleka mieszam z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Kiedy mleko się zagotuje wlewam do niego zawartość szklanki i energicznie mieszam. Gotuję przez kilka chwil i gotowe.
Po świątecznym, ciężkim jedzeniu taki lekki przysmak to ukojenie dla żołądka. Polecam.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz