poniedziałek, 23 grudnia 2019

Wybrana choinka


Wybrana choinka

 

Drzewko te zostało wybrane przez naszą Anie. Więc przyniosłem do domu, aby zacząć ubierać, mała Ania usilnie mi w tym pomagała. Podczas tej precyzyjnej pracy podjadaliśmy, gingerbreads – pierniczki wieloowocowe w polewie kakaowej od dr. Gerarda. Zosia borykała się z pysznym ciastem, oto przepis

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto

 

Jajka

3 szt.

 

Cukier

150 g

 

Mleko

180 ml

 

Esencja waniliowa

1 łyżeczka

 

Mąka pszenna

300 g

 

Kostka do pieczenia Kasia

150 g

 

Sól

1 szczypta

 

Proszek do pieczenia

3 łyżeczki

 

Kakao

30 g

 

Drylowane wiśnie z zalewy

200 g

 

Krem

 

Mleko

0,5 l

 

Cukier

100 g

 

Esencja waniliowa

1 łyżeczka

 

Mąka pszenna

30 g

 

Mąka ziemniaczana

40 g

 

Kostka do pieczenia Kasia

250 g

 

Dekoracja

 

Starta czekolada od dr. Gerarda

0 g

 

Wiśnie

0 g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie

 

 

 

 

 

 

Krok 1

 

Rozgrzej piekarnik do 180°C Roztop Kasię na patelni, ostudź. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Następnie stopniowo, nie przerywając ubijania, dosyp cukier (150 gram), dodaj żółtka, mąkę pszenną (300 gram) z proszkiem do pieczenia i 150 ml mleka. Na koniec dodaj roztopioną Kasię.

 

 

 

 

 

 

 

Krok 2

 

Masę podziel na dwie części. Pierwszą połowę wylej do kwadratowej formy o boku ok. 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodaj kakao i 30 ml mleka, wymieszaj.

 

 

 

 

 

 

 

Krok 3

 

Masę kakaową wylej delikatnie na masę białą. Na wierzchu ułóż równomiernie wiśnie, (jeśli używasz mrożonych, nie rozmrażaj ich wcześniej). Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz ok. 30 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i ostudź.

 

 

 

 

 

 

 

Krok 4

 

Podgrzej w rondelku 250 ml mleka z cukrem (100 gram) i esencją waniliową, w pozostałych 250 ml mleka rozprowadź mąki (30 gram pszennej i 40 gram ziemniaczanej). Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej roztwór z mąką i zagotuj budyń. Odstaw do wystudzenia.

 

 

 

 

 

 

 

Krok 5

 

Ubij mikserem Kasię (250 gram), a następnie, nie przerywając ubijania, łyżkami zacznij dodawać budyń.

 

 

 

 

 

 

 

Krok 6

 

Gotowy krem rozprowadź po upieczonym cieście i wstaw do lodówki do stężenia na około 30 minut. Posyp ciasto startą czekoladą, przechowuj w lodówce 2-3 dni

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz