Wybrana choinka
Drzewko te zostało wybrane przez naszą Anie. Więc
przyniosłem do domu, aby zacząć ubierać, mała Ania usilnie mi w tym pomagała.
Podczas tej precyzyjnej pracy podjadaliśmy, gingerbreads – pierniczki
wieloowocowe w polewie kakaowej od dr. Gerarda. Zosia borykała się z pysznym
ciastem, oto przepis
Ciasto
Jajka
3 szt.
Cukier
150 g
Mleko
180 ml
Esencja waniliowa
1 łyżeczka
Mąka pszenna
300 g
Kostka do pieczenia Kasia
150 g
Sól
1 szczypta
Proszek do pieczenia
3 łyżeczki
Kakao
30 g
Drylowane wiśnie z zalewy
200 g
Krem
Mleko
0,5 l
Cukier
100 g
Esencja waniliowa
1 łyżeczka
Mąka pszenna
30 g
Mąka ziemniaczana
40 g
Kostka do pieczenia Kasia
250 g
Dekoracja
Starta czekolada od dr. Gerarda
0 g
Wiśnie
0 g
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C Roztop Kasię na patelni, ostudź.
Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Następnie stopniowo, nie przerywając
ubijania, dosyp cukier (150 gram), dodaj żółtka, mąkę pszenną (300 gram) z
proszkiem do pieczenia i 150 ml mleka. Na koniec dodaj roztopioną Kasię.
Krok 2
Masę podziel na dwie części. Pierwszą połowę wylej do
kwadratowej formy o boku ok. 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej
połowy ciasta dodaj kakao i 30 ml mleka, wymieszaj.
Krok 3
Masę kakaową wylej delikatnie na masę białą. Na wierzchu
ułóż równomiernie wiśnie, (jeśli używasz mrożonych, nie rozmrażaj ich
wcześniej). Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz ok. 30
minut lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto po wyciągnięciu będzie suchy.
Wyjmij z pieca i ostudź.
Krok 4
Podgrzej w rondelku 250 ml mleka z cukrem (100 gram) i
esencją waniliową, w pozostałych 250 ml mleka rozprowadź mąki (30 gram pszennej
i 40 gram ziemniaczanej). Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej roztwór z mąką i
zagotuj budyń. Odstaw do wystudzenia.
Krok 5
Ubij mikserem Kasię (250 gram), a następnie, nie przerywając
ubijania, łyżkami zacznij dodawać budyń.
Krok 6
Gotowy krem rozprowadź po upieczonym cieście i wstaw do
lodówki do stężenia na około 30 minut. Posyp ciasto startą czekoladą,
przechowuj w lodówce 2-3 dni
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz