Ciasto
-6 jajek
-1 szklanka zmielonych
orzechów włoskich
-4 łyżki bułki tartej
-pół szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do
pieczenia
-1 łyżka mąki
-1 łyżka kakao
Krem
-1 szklanka zmielonych
orzechów włoskich + pół szklanki mleka
-1,5 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 żółtka
-500 ml mleka
-1 szklanka cukru
-300 g margaryny
Dodatkowo
-krakersy MIX solone od Dr
Gerard 250 g
-ciastka w kształcie
zwierzęcych łapek Cookie Paws od Dr Gerard opakowanie
-posiekane orzechy włoskie
Sposób przygotowania: ciasto: orzechy mieszam z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier i żółtka nadal miksując. Dodaję orzechy i mieszam. Masę dzielę na 2 części, do jednej dodaję mąkę, a do drugiej kakao i mieszam. Blaszki smaruję margaryną, wykładam papierem do pieczenia, przelewam masy i piekę w 175 stopniach około 20 minut. Po upieczeniu studzę. Krem: orzechy zalewam mlekiem, gotuję, aż masa zgęstnieje i odstawiam do wystudzenia. W 1/2 szklanki mleka rozpuszczam mąki, mieszam z cukrem i żółtkami, a resztę mleka gotuję i na wrzące mleko wlewam mieszankę. Na końcu dodaję wystudzoną masę orzechową. Margarynę ucieram na puszysty krem, dodaję porcjami zimną masę orzechową i ucieram. Powstały krem dzielę na 3 części. Przełożenie: na ciemne ciasto nakładam pierwszą część kremu, wykładam krakersy, które pokrywam drugą częścią kremu, nakładam ciasto jasne i wykładam ostatnią część kremu. Wierzch dekoruję ciastkami w kształcie zwierzęcych łapek Cookie Paws i posiekanymi orzechami. Ciasto przechowuję w lodówce. Przed podaniem powinno chłodzić się przez całą noc, ale u mnie nikt nie czeka, aż tak długo. Do przygotowania wykorzystajcie produkty Dr Gerarda, ponieważ są wyśmienite. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz