W mojej miejscowości co roku w połowie grudnia odbywa się kiermasz świąteczny połączony z konkursem na najładniejsze ozdoby oraz najsmaczniejsze słodkości i potrawy. Ja w tym roku przygotowałam ciasto na spodzie z draży z masą orzechową i kawałkami orzechów, pierniczkami z nadzieniem wieloowocowym oraz masą czekoladową i polewą. Na wygraną raczej nie ma szans, choć wygląda rewelacyjnie i smakuję wyśmienicie. Chcecie spróbować? Oto składniki:
Masa orzechowa
-200 g śmietanki 30%
-250 g mascarpone
-2 łyżki cukru pudru
-2,5 łyżki kremu orzechowo- czekoladowego
-orzechy włoskie posiekane 1,5 szklanki
Masa czekoladowa
-100 g białej czekolady
-200 g śmietanki 30%
-250 g mascarpone
-1 łyżka cukru pudru
Polewa
-100 g deserowej czekolady
-40 g śmietanki 30 %
Dodatkowo
-draże od Dr Gerard w czekoladzie 170 g
-Gingerbreads - Pierniczki z nadzieniem
wieloowocowym w polewie kakaowej od Dr Gerard opakowanie
Sposób przygotowania: blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Na dno wykładam draże (w czekoladzie), tak aby całe dno było nimi pokryte. Masa: do miski wlewam śmietankę, dodaję serek mascarpone, cukier puder i miksuję na gęstą masę. Dodaję krem orzechowo- czekoladowy i dokładnie miksuję, na końcu dodaję orzechy i mieszam. Masę wykładam na draże, wyrównuję, układam Gingerbreads - Pierniczki z nadzieniem wieloowocowym (w równych odstępach) i ciasto wkładam do lodówki. Masa czekoladowa: rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie do miski wlewam śmietankę, dodaję serek mascarpone, cukier puder i miksuję. Dodaję rozpuszczoną czekoladę i krótko miksuję. Masę wykładam na pierniczki. Czekoladę deserową rozpuszczam w rondelku ze śmietanką i przestudzoną polewą dekoruję wierzch ciasta. Najsmaczniejsze ze słodkościami Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz