piątek, 6 grudnia 2019
SŁODKIE DROBIAZGI
Mikołajki to jeden z takich dni w roku, które w moim domu są bardzo oczekiwane. Szczególnie dzieci cieszą się na jego przyjście. Nic dziwnego przecież to czas pełen niespodzianek, prezentów i radości. Tegoroczne mikołajki także rozpoczęły się w atmosferze miłych chwil i przyjemności. Każdy z nas pod poduszką i w butach znalazł coś dla siebie. Śmiechu było więcej niż zwykle. Dzieciaki chyba najbardziej były zadowolone ze słodkich drobiazgów od DR GERARDA. DRAŻE tego producenta wprowadziły ich w świetne nastroje. Dopełnieniem szczęścia był mój
PIERNIK Z CZEKOLADOWĄ POLEWĄ.
Składniki : 400 g mąki, ¾ szklanki miodu, 6 jajek, 200 g bakalii, 6- 7 łyżek kakao, 1 opakowanie przyprawy do piernika, 4 łyżki karmelu, słoik konfitury, tabliczka gorzkiej czekolady.
Sposób wykonania – W niewielkim rondelku zagotować miód z przyprawą do piernika. Do tego dodać kakao, karmel i bakalie. Następnie ostudzić. Do miodowej masy wbić żółtka, wsypać mąkę i ubić na sztywną pianę białka. Wszystko razem dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Blachę wysmarować tłuszczem, wysypać mąką. Ciasto wyłożyć na blachę. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 C. Ciasto przekroić w poprzek na pół. Przełożyć konfiturą. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Oblać nią upieczony piernik. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt sypkie, dodać do niego ½ kostki stopionego asła. Czas przygotowania około 50 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz