Święta
coraz bliżej, z tej okazji wszystkie szkoły, przedszkola organizują
przedstawienia, jasełka. Szkoła tańca mojej Marysi również. Dzisiaj jest
wyjątkowy dzień, pierwszy występ mojej tancerki. Grupa DANCEHALL otwiera
imprezę. Córka już od wczoraj się denerwuje, mi również udzielił się stres. Od rana
zajadam słodycze, draże, Gingerbreads – Pierniczki z nadzieniem wieloowocowym w
polewie kakaowej. Ale ile można jeść. Postanowiłem coś upiec, może świąteczny
piernik. Spakowałem produkty i poszedłem do Mamusi, która piecze najlepsze
pierniki w rodzinie. Po drodze kupiłem jeszcze ciastka „dr Gerard” do kawy. Była zaskoczona moją poranną wizytą. Ochoczo wzięliśmy
się do pracy, teraz czekamy aż wystygnie ciasto. Oto przepis na ten pyszny
piernik.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jaja wiejskie
- Szklanka cukru
- Szklanka zaparzonej kawy bez fusów
- Szklanka miodu naturalnego
- ¾ szklanki oleju
- Przyprawa korzenna do piernika (1 op.)
- Łyżeczka sody oczyszczonej.
Lukier:
- ½ szklanki cukru pudru
- Łyżki gorącej wody
- Płatki migdałowe do dekoracji (mogą być suszone owoce, wiórki kokosowe, orzechy, posypki)
Przygotowanie:
Mąkę, sodę i przyprawę wymieszać.
Białka oddzielamy od żółtek, ucieramy żółtka z cukrem i miodem. Do masy
dodajemy stopniowo kawę, następnie dodajemy mieszankę z mąką i olej. Białka ubijamy
i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Ciasto wykładamy na wysmarowaną
blachę i pieczemy ok. godziny w temperaturze 200 stopni. Po wystygnięciu
przygotowujemy lukier i dekorujemy placek.
Wiadomo,
że ilu cukierników tyle przepisów, jedni lubią polewę czekoladową na cieście,
inni lukier z kandyzowaną skórką pomarańczy. Moje dzieci lubią, gdy mama przełoży
piernik powidłami i posypie kolorowymi kuleczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz