Przygotowałam wczoraj ciasto na kakaowym biszkopcie z masą czekoladową, biszkoptami z galaretką wiśniową, kremem śmietankowym i czekoladą, oraz masą śmietankową i pokruszonymi drażami w mlecznej czekoladzie. Idealne dla łasuchów. Przepysznie smakowało z filiżanką kawy. Doskonale sprawdzi się również na zbliżające się Święta czy Nowy Rok. Spróbujecie? Oto składniki:
Kakaowy biszkopt
-5 jajek
-5 łyżek cukru
-2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-2,5 łyżki mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki kakao
Czekoladowa masa
-2 mleczne czekolady
-2 deserowe czekolady
-1,5 kostki margaryny
-2 opakowania cukru wanilinowego
-6 jajek
-3 łyżeczki żelatyny
Śmietankowa masa
-800 ml śmietanki kremówki 30 %
-3 łyżeczki żelatyny
-cukier puder
Dodatkowo
-ciastka PASSION CHERRY BOX od Dr Gerard opakowanie
-draże od Dr Gerard pokruszone 1/4 szklanki w
mlecznej czekoladzie
Sposób przygotowania: biszkopt: jajka ubijam z cukrem, na puszystą masę, dodaję przesiane mąki z proszkiem, kakao i ubijam do połączenia się składników. Masę wlewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę około 25 minut w 180 stopniach. Czekoladowa masa: czekolady z margaryną i cukrami wanilinowymi rozpuszczam, studzę, dodaję żółtka i mieszam, dalej ubijam białka, dodaję do masy czekoladowej i mieszam. Na końcu wlewam rozpuszczoną żelatynę, mieszam i tak przygotowaną masę wylewam na biszkopt. Na masie układam ciastka PASSION CHERRY BOX (w niewielkich odstępach) i odstawiam do schłodzenia. Śmietankowa masa: śmietankę ubijam z cukrem pudrem, dodaję rozpuszczoną żelatynę i wykładam na ciastka. Wierzch posypuję pokruszonymi drażami i gotowe. Ciasto dokładnie schładzam przed podaniem. Do przygotowania koniecznie wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz