czwartek, 5 grudnia 2019

Czym zastąpić żelatynę?


          Przed nami gorący okres, impreza za imprezą. Andrzejki, Barbórka, Mikołajki, Urodziny, Święta, Sylwester. Tyle spotkań rodzinnych, że nie wiem, co podawać, by menu było niepowtarzalne. Ciasta, desery, galaretki, co jeszcze? Dobrą propozycją są krakersy MIX solone lub bagietki Baguettes Tomato&Olive Oil – nowość od Dr Gerarda. Wszyscy w mojej rodzinie lubimy galaretki, pod każdą postacią: cukierki, z owocami, mięsne i rybne. Jednak w każdej stosuje się żelatynę. Niektóre źródła twierdzą, że są one niezbyt zdrowe dla dzieci, ponieważ zawierają dużą ilość cukru a żelatynę robi się ze zwierząt. Doszło nawet do tego, że jedna z zaproszonych osób odmówiła zjedzenia galaretki z owocami i bitą śmietaną, bo jest weganką czy wegetarianką i nie ruszy nic, co pochodzi od zwierząt. Co mogę zrobić? Zaprosiłem tą osobę na święta. Jak przygotować karpia w galarecie bez żelatyny. Jak zrobić galaretkę bez żelatyny? Podać owocowy kisiel? Okazało się, że jest alternatywa, agar – agar. Co to jest? Internet mówi: jest to substancja żelująca wytwarzana z japońskich krasnorostów, (glonów). Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Trzeba pamiętać, aby gotować ją przez 10 minut, aby pozbyć się zapachu ryby. Aby przygotować galaretkę, należy do gotującego agaru dodać pokrojone owoce, można wsypać również suszone owoce. Odstawić do ostygnięcia, letnią przelać do miseczek i włożyć do lodówki. Podając można nałożyć bitą śmietanę, na którą wyłożyć draże lub kolorowe posypki, można ułożyć kostki czekolady albo wbić PryncyPałki firmy „dr Gerard”.
          Mam nadzieję, że tak przygotowaną galaretkę zjedzą Wszyscy, nawet nasz rodzinny „MIĘSONIEJAD”.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz