Przed
nami gorący okres, impreza za imprezą. Andrzejki, Barbórka, Mikołajki,
Urodziny, Święta, Sylwester. Tyle spotkań rodzinnych, że nie wiem, co podawać,
by menu było niepowtarzalne. Ciasta, desery, galaretki, co jeszcze? Dobrą propozycją
są krakersy MIX solone lub bagietki Baguettes Tomato&Olive Oil – nowość od
Dr Gerarda. Wszyscy w mojej rodzinie lubimy galaretki, pod każdą postacią:
cukierki, z owocami, mięsne i rybne. Jednak w każdej stosuje się żelatynę. Niektóre
źródła twierdzą, że są one niezbyt zdrowe dla dzieci, ponieważ zawierają dużą
ilość cukru a żelatynę robi się ze zwierząt. Doszło nawet do tego, że jedna z
zaproszonych osób odmówiła zjedzenia galaretki z owocami i bitą śmietaną, bo
jest weganką czy wegetarianką i nie ruszy nic, co pochodzi od zwierząt. Co mogę
zrobić? Zaprosiłem tą osobę na święta. Jak przygotować karpia w galarecie bez
żelatyny. Jak zrobić galaretkę bez żelatyny? Podać owocowy kisiel? Okazało się,
że jest alternatywa, agar – agar. Co to jest? Internet mówi: jest to substancja
żelująca wytwarzana z japońskich krasnorostów, (glonów). Można ją kupić w
sklepach ze zdrową żywnością. Trzeba pamiętać, aby gotować ją przez 10 minut,
aby pozbyć się zapachu ryby. Aby przygotować galaretkę, należy do gotującego
agaru dodać pokrojone owoce, można wsypać również suszone owoce. Odstawić do
ostygnięcia, letnią przelać do miseczek i włożyć do lodówki. Podając można
nałożyć bitą śmietanę, na którą wyłożyć draże lub kolorowe posypki, można
ułożyć kostki czekolady albo wbić PryncyPałki firmy „dr Gerard”.
Mam
nadzieję, że tak przygotowaną galaretkę zjedzą Wszyscy, nawet nasz rodzinny „MIĘSONIEJAD”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz