Spacer z moim pieskiem
Aby się trochę oderwać od tego rozgardiaszu świątecznego,
zabrałem swojego pupila i poszliśmy na spacer. Znane nam były Ścieszki, po
których obaj z Agisem często biegamy. Puściłem, Agisa ze smyczy, aby miał
większą swobodę ruchów. Idąc pogryzałem ciastka w kształcie zwierzęcych łapek
cookie od dr. Gerarda. Spacer miał być nieco dłuższy tylko niespodziewany
deszcz zepsuł wszystko. Wróciwszy zostałem poczęstowany zwanym drożdżowa choinka
z makiem, z przepisu ze strony http://drgerard.eu/przepisy
Składniki
500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
50 g cukru
200 ml mleka
2 jajka
50 g masła
Oraz
1 jajko do posmarowania ciasta
400 g gotowej masy makowej z puszki od dr. Gerarda
Lukier: 1 łyżka gorącego soku z cytryny + ok. 1/2 szklanki
cukru pudru
Przygotowanie
• Składniki na ciasto ogrzać w temp. pokojowej (drożdże
wyjąć znacznie wcześniej z lodówki).
• Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże
i posypać cukrem. Stopniowo wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z
drożdżami i zagarniając również kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i
odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
• Dodać jajka i zacząć delikatnie mieszać łyżką wszystkie
składniki. Gdy zgrubnie się połączą, dodać roztopione, ciepłe masło i zacząć
wyrabiać składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 - 15 minut aż będzie gładkie i
elastyczne. Przykryć i odstawić na ok. 60 minut do wyrośnięcia.
• Ciasto wyłożyć na stolnicę i powygniatać je przez ok. 2
minuty. Uformować gruby wałek i podzielić go na 3 części - najmniejszą, nieco
większą i największą.
• Największy kawałek ciasta chwilę pozagniatać, następnie
rozwałkować na kwadrat o boku ok. 40 cm. Odciąć rogi kwadratu nadając kształt
trójkąta. Przenieść na dużą blachę wyłożoną arkuszem papieru do pieczenia i
posmarować połową masy makowej.
• Pozostałe resztki odciętego ciasta połączyć z odłożoną 1/3
częścią ciasta (tym razem tą średniej wielkości), połączyć je w jedną całość i
rozwałkować jak poprzednio. Ściąć rogi i położyć na masie makowej. Posmarować
resztą masy makowej.
• Resztki ciasta tak samo jak poprzednio połączyć w jedną
kulę z ostatnią, najmniejszą częścią ciasta, rozwałkować, wyciąć i położyć na
wierzchu. Z resztek ciasta zrobić pień (rozwałkować na cienki pasek i położyć
pośrodku, dół pnia zrobić z podwójnego ciasta i zawinąć pod spód choinki).
• Nożem wyciąć gałęzie i wykręcić je (jak widać na
poniższych zdjęciach). Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
• Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch ciasta
delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
• Piec przez ok. 30 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika
i po lekkim przestudzeniu polać lukrem (gorący sok z cytryny wymieszać ze
stopniowo dodawanym cukrem pudrem, w takiej ilości, aby otrzymać odp.
konsystencję lukru
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz