sobota, 21 grudnia 2019

Spacer z mojm pieskiem


Spacer z moim pieskiem

 

Aby się trochę oderwać od tego rozgardiaszu świątecznego, zabrałem swojego pupila i poszliśmy na spacer. Znane nam były Ścieszki, po których obaj z Agisem często biegamy. Puściłem, Agisa ze smyczy, aby miał większą swobodę ruchów. Idąc pogryzałem ciastka w kształcie zwierzęcych łapek cookie od dr. Gerarda. Spacer miał być nieco dłuższy tylko niespodziewany deszcz zepsuł wszystko. Wróciwszy zostałem poczęstowany zwanym drożdżowa choinka z makiem, z przepisu ze strony http://drgerard.eu/przepisy

 

 

 

Składniki

 

500 g mąki pszennej

50 g świeżych drożdży

50 g cukru

200 ml mleka

2 jajka

50 g masła

 

Oraz

1 jajko do posmarowania ciasta

400 g gotowej masy makowej z puszki od dr. Gerarda

Lukier: 1 łyżka gorącego soku z cytryny + ok. 1/2 szklanki cukru pudru

 

 

Przygotowanie

 

• Składniki na ciasto ogrzać w temp. pokojowej (drożdże wyjąć znacznie wcześniej z lodówki).

• Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając również kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

• Dodać jajka i zacząć delikatnie mieszać łyżką wszystkie składniki. Gdy zgrubnie się połączą, dodać roztopione, ciepłe masło i zacząć wyrabiać składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 - 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na ok. 60 minut do wyrośnięcia.

• Ciasto wyłożyć na stolnicę i powygniatać je przez ok. 2 minuty. Uformować gruby wałek i podzielić go na 3 części - najmniejszą, nieco większą i największą.

• Największy kawałek ciasta chwilę pozagniatać, następnie rozwałkować na kwadrat o boku ok. 40 cm. Odciąć rogi kwadratu nadając kształt trójkąta. Przenieść na dużą blachę wyłożoną arkuszem papieru do pieczenia i posmarować połową masy makowej.

• Pozostałe resztki odciętego ciasta połączyć z odłożoną 1/3 częścią ciasta (tym razem tą średniej wielkości), połączyć je w jedną całość i rozwałkować jak poprzednio. Ściąć rogi i położyć na masie makowej. Posmarować resztą masy makowej.

• Resztki ciasta tak samo jak poprzednio połączyć w jedną kulę z ostatnią, najmniejszą częścią ciasta, rozwałkować, wyciąć i położyć na wierzchu. Z resztek ciasta zrobić pień (rozwałkować na cienki pasek i położyć pośrodku, dół pnia zrobić z podwójnego ciasta i zawinąć pod spód choinki).

• Nożem wyciąć gałęzie i wykręcić je (jak widać na poniższych zdjęciach). Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

• Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch ciasta delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

• Piec przez ok. 30 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polać lukrem (gorący sok z cytryny wymieszać ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem, w takiej ilości, aby otrzymać odp. konsystencję lukru

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz