Tradycyjny piernik świąteczny
Tak jak mawiała nasza babcia, piernik na święta musi być,
podaję link do tej strony http://drgerard.eu/przepisy
Składniki
2,5 szklanki mąki pszennej (400 g)
3/4 szklanki cukru
2 łyżki ciemnego kakao
2 płaskie łyżki przyprawy do piernika (Jak zrobić domową
przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
1 łyżeczka sody
Szczypta soli
2 łyżki płynnego miodu
3/4 szklanki roztopionej i ostudzonej margaryny lub masła
Szklanka letniego mleka
2 całe jajka
Pół szklanki rodzynek (zalanych wrzątkiem i odsączonych)
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Konfitura lub dżem do przełożenia
POLEWA:
Tabliczka (100 g) gorzej czekolady od dr. Gerarda
2 łyżki mleka
50 g masła
Przygotowanie
1
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C.
2
Małą keksówkę (ok. 11x28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę, sól,
wymieszać.
3
Dodać miód, margarynę lub masło, mleko i roztrzepane jajka.
Wszystko zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką, na końcu dorzucić rodzynki i
orzechy.
4
Wylać ciasto do blaszki, wstawić do całkowicie nagrzanego
piekarnika. Piec ok. 45-50 minut, aż patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta
będzie całkowicie suchy. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia w uchylonym nieco
piekarniku.
5
Kiedy ciasto będzie całkiem zimne, przekroić wzdłuż na dwie
lub trzy części, przełożyć konfiturą?
6
Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w rondelku nad
wrzącą wodą, zalać mlekiem, dodać margarynę, podgrzewać mieszając do połączenia
składników i zagotowania. Posmarować masą ostudzone ciasto
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz