środa, 18 grudnia 2019

Tradycyiny piernik świąteczny


Tradycyjny piernik świąteczny

 

Tak jak mawiała nasza babcia, piernik na święta musi być, podaję link do tej strony http://drgerard.eu/przepisy

 

 

Składniki

 

2,5 szklanki mąki pszennej (400 g)

 

 

3/4 szklanki cukru

 

 

2 łyżki ciemnego kakao

 

 

2 płaskie łyżki przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)

 

 

1 łyżeczka sody

 

 

Szczypta soli

 

 

2 łyżki płynnego miodu

 

 

3/4 szklanki roztopionej i ostudzonej margaryny lub masła

 

 

Szklanka letniego mleka

 

 

2 całe jajka

 

 

Pół szklanki rodzynek (zalanych wrzątkiem i odsączonych)

 

 

3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

 

 

Konfitura lub dżem do przełożenia

 

 

 POLEWA:

 

 

Tabliczka (100 g) gorzej czekolady od dr. Gerarda

 

 

2 łyżki mleka

 

 

50 g masła

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie

1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C.

 

2

Małą keksówkę (ok. 11x28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę, sól, wymieszać.

 

3

Dodać miód, margarynę lub masło, mleko i roztrzepane jajka. Wszystko zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką, na końcu dorzucić rodzynki i orzechy.

 

4

Wylać ciasto do blaszki, wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut, aż patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta będzie całkowicie suchy. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia w uchylonym nieco piekarniku.

 

5

Kiedy ciasto będzie całkiem zimne, przekroić wzdłuż na dwie lub trzy części, przełożyć konfiturą?

 

6

Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w rondelku nad wrzącą wodą, zalać mlekiem, dodać margarynę, podgrzewać mieszając do połączenia składników i zagotowania. Posmarować masą ostudzone ciasto

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz