Właśnie
wróciłem od Babci, moja Marysia była niezastąpiona przy produkcji pierników. Tak
naprawdę, to teściowej nie chciało się wycinać i układać na blaszkach
ciasteczek. Od rana urabiała i ugniatała ciasto. Już rąk nie czuła. Wpadła na pomysł
zaprosić wnuczki by jej pomogły. My siedzieliśmy przy kawie i słodyczach „dr
Gerard” a małe kucharki uwijały się. Dzisiaj Mamusia serwowała draże i Gingerbreads
– pierniczki z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej, po to byśmy nie
podjadali gorących wypieków.
Wiadomo
jak Marysia coś robi, to buzia jej się nie zamyka. A co to? A po co? A dlaczego?
Dzisiaj nie było inaczej, Babcia a co jest w masie? A jakich użyłaś przypraw? Czy
zawsze do wypieków świątecznych wsypujesz przyprawy? Podziwiałem gospodynię, za
jej cierpliwość i wyrozumiałość. Spokojnie odpowiadała na wszystkie pytania np.:
do wypieków świątecznych używam przyprawy piernikowej, pieprzu, dosypuję kawy i
innych przypraw korzennych. Do przypraw korzennych zaliczamy anyż, cynamon,
goździki, imbir, kardamon, szafran. W kuchni świątecznej stosuje się również:
ziele angielskie, kolendrę, kminek, jałowiec. Nie wiem czy to prawda czy nie,
ale z zasady Babcia nie kłamie, więc przyjmowaliśmy te słowa, jako pewnik. Wnuczki
nie odpuszczały, po co sypie się te przyprawy? Bo ciastka ładnie pachną, bo
smak ciastek jest lepszy, bo mają korzystny wpływ na nasz organizm. Moja Marysia
nie uwierzyła, nie ściemniaj Babcia. Teściowa ciągnęła dalej, przyprawy mają
pozytywny wpływ na człowieka, np.: zawierają olejki eteryczne łagodzące kaszel
i pomagają w zapaleniu oskrzeli. Inne obniżają ciśnienie tętnicze lub mają
działania antybakteryjne i przeciwwirusowe. Kolejne poprawiają naszą przemianę materii,
lub obniżają cholesterol. Szafran ma działanie relaksacyjne, łagodzi stres a
jest to najdroższa przyprawa świata. Nie wiem, skąd ona to wszystko wie? Czy z
czasopism dla kobiet, czy z telewizji śniadaniowej? Wygląda na to, że Marysia
była zadowolona z odpowiedzi na swoje pytania. Ja byłem zadowolony z pierników,
które wspólnie zrobiły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz