piątek, 27 grudnia 2019

Świąteczna pyszność



       Ten wspaniały deser do świątecznej kawy przekazywany z rąk do rąk i testowany przez niejedną moją ciocię i kuzynki.
Jest to chyba jeden z najprostrzych i łatwych przepisów w wykonaniu serników ma tak mało składników, a jest najlepszy jaki do tej pory jadłam.
Niektórzy uważają, że ser z wiaderka do niczego się nie nadaje, ale w tym przypadku on sprawdzi się najlepiej. Konsystencja jest idealna wyważona lekko pulchna i zarazem nie za ciężka.
Smak jest wspaniały, słodki, śmietankowy, rozpływający się w ustach. Mój nr 1 wśród serników.

Składniki
-1 kg białego sera z wiaderka
-8 jajek
-2 budynie śmietankowe 15
-3/4 szklanki cukru
-16 g cukru waniliowego
-250 g ciastek Passion Cherry and Rum

Wszystkie składniki na sernik muszą mieć tę samą temperaturę. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy budyń i powoli po jednej łyżce ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do powstałej masy z sera.
Ciastka od Dr Gerarda Passion Cherry and Rum wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Następnie zalewamy masą serową i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-50 minut.
Po upieczeniu sernika nie wyciągamy od razu z piekarnika, przez 15 minut trzymamy przy zamkniętych drzwiach, następnie lekko uchylamy i ponownie czekamy 15 minut. Po ostudzeniu wkładamy na całą noc do lodówki. Pyszny z tymi biszkoptami z galaretką wiśniową i kremem rumowym spód, jednym słowem niepowtarzalny smak!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz