Orzechowe ciasto
-3 jajka
-4 łyżki zmielonych orzechów
włoskich
-odrobina kakao
-odrobina cynamonu
-pół szklanki cukru
-niepełna łyżeczka proszku do
pieczenia
-pół szklanki mąki krupczatki
-1 łyżka maki mąki ziemniaczanej
-pół kostki masła lub margaryny
Orzechowy krem
-400 g zmielonych orzechów
włoskich
-400 ml mleka
-300 g cukru pudru
-400 g masła lub margaryny
-draże od Dr Gerard w mlecznej
czekoladzie 170 g
Dodatkowo
-orzechy włoskie lub ziemne
-rodzynki
-draże od Dr Gerard w czekoladzie do
dekoracji
Sposób przygotowania: orzechowe ciasto: białka ubijam z cukrem i dodaję pozostałe składniki. Ciasto wylewam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piekę około 30 minut. Orzechowy krem: orzechy zalewam mlekiem, gotuję, mieszam co jakiś czas, następnie ściągam z ognia i pozostawiam do wystudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem i stopniowo dodaję zimną masę orzechową. Miksuję do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu. Połowę kremu wykładam na ciasto, układam draże i nakładam pozostały krem, a wierzch posypuję orzechami, rodzynkami i drażami. Do przygotowania tego lub innego ciasta wykorzystajcie draże od Dr Gerarda, ponieważ wyśmienicie komponują się z orzechowym kremem. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz