piątek, 6 grudnia 2019

Doskonały dodatek

Dzisiaj przygotowałam na deser ciasto orzechowe z kremem orzechowym, drażami w mlecznej czekoladzie i rodzynkami, orzechami oraz drażami w czekoladzie deserowej na wierzchu ciasta. Domownikom bardzo smakowało. Doskonały słodki dodatek do kawy lub gorącej czekolady w zimowe popołudnia. Idealne na zbliżające się Święta. Może i Wy chcecie spróbować? Oto składniki:

Orzechowe ciasto
-3 jajka
-4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
-odrobina kakao
-odrobina cynamonu
-pół szklanki cukru
-niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
-pół szklanki mąki krupczatki
-1 łyżka maki mąki ziemniaczanej
-pół kostki masła lub margaryny

Orzechowy krem
-400 g zmielonych orzechów włoskich
-400 ml mleka
-300 g cukru pudru
-400 g masła lub margaryny
-draże od Dr Gerard w mlecznej czekoladzie 170 g

Dodatkowo
-orzechy włoskie lub ziemne
-rodzynki
-draże od Dr Gerard w czekoladzie do dekoracji 

Sposób przygotowania: orzechowe ciasto: białka ubijam z cukrem i dodaję pozostałe składniki. Ciasto wylewam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piekę około 30 minut. Orzechowy krem: orzechy zalewam mlekiem, gotuję, mieszam co jakiś czas, następnie ściągam z ognia i pozostawiam do wystudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem i stopniowo dodaję zimną masę orzechową. Miksuję do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu. Połowę kremu wykładam na ciasto, układam draże i nakładam pozostały krem, a wierzch posypuję orzechami, rodzynkami i drażami. Do przygotowania tego lub innego ciasta wykorzystajcie draże od Dr Gerarda, ponieważ wyśmienicie komponują się z orzechowym kremem. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz