czwartek, 19 grudnia 2019
Wyszperane
Jakiś czas temu robiłam to ciasto! Wyszperałam je i przypomniało mi się, że było pyszne - pomimo że to nie czas na świeże owoce, ale do wyboru jest mnóstwo mrożonych.
Postanowiłam,że je zrobię mojej przyszłej synowej na imieniny do pracy na poczęstunek dla koleżanek, a że imieniny obchodzi we Wigilię to idealnie się składa. Będzie Świąteczno-Imieninowy poczęstunek. Ciasto to połączenie malin i lekkiej puszystej budyniowej pianki. Jak kojarzę i pamiętam to Ewelina musi się nastawić na to,że ciasto będzie znikało w mgnieniu oka, ponieważ jest tak pyszne.
Składniki
-2 1/2 szklanki mąki pszennej
-250 g zimnego masła
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki cukru pudru
-5 żółtek
Budyniowa pianka
-5 białek
-1 szklanka drobnego cukru
-16 g cukru waniliowego
-2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
-1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto
-Draże Dr Gerarda
-500 g malin mogą być mrożone
-3 łyżki cukru pudru do oprószenia
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Ciasto zwinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tę czynność można robić dzień wcześniej.
Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód zetrzeć na tarce ciasto, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 180 stopni przez 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka.
Po ubiciu na sztywno, powoli łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny, maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę i pomiędzy owoce poutykać Draże czekoladowe Dr Gerarda.
Piec w 190 stopniach przez ok. 30-40 minut.
Wyjąć, przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz