Na miniony weekend przygotowałam ciasto biszkoptowe z kremem czekoladowo- orzechowym, wkładką bakaliową, masa budyniową, wybornymi ciastkami biszkoptowymi z galaretką wiśniową, kremem śmietankowym i czekoladą oraz masą mascaropne na bazie białej czekolady. Pyszności. Idealne na zbliżające się Święta. Chcecie spróbować? Oto niezbędne składniki:
Biszkopt
-6 jajek
-8 łyżek cukru
-4 łyżki mąki pszennej tortowej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki cukru wanilinowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto
-4 białka
-1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
-100 g wiórków kokosowych
-100 g rodzynek
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1/4 szklanki cukru pudru
-100 g startej gorzkiej czekolady
Masa I
-2 budynie śmietankowe
-8 łyżek cukru
-250 g masła lub margaryny
-3 szklanki mleka
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Masa II
-500 g serka mascarpone
-200 g białej czekolady
Dodatkowo
-240 g kremu czekoladowo- orzechowego
-ciastka PASSION CHERRY BOX od Dr Gerard opakowanie
-3 kostki czekolady orzechowej
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam z cukrem na sztywną pianę i łączę z innymi składnikami, ciasto przekładam do tortownicy (około 24 cm) i piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu biszkopt smaruję kremem czekoladowo- orzechowym. Ciasto: białka ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier, mąkę ziemniaczaną i miksuję, dodaję bakalie, startą czekoladę i mieszam. Ciasto przekładam do tortownicy (24 cm) i piekę około 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasto wykładam na krem. Masa I: szklankę mleka gotuję z masłem i cukrem, w pozostałym mleku rozpuszczam budyń z łyżeczką mąki ziemniaczanej i gotuję gęsty budyń. Gorący wykładam na ciasto bakaliowe, układam ciastka PASSION CHERRY BOX (w niewielkich odstępach). Masa II: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, studzę i ucieram z serkiem mascarpone, wykładam ją równo na ciastka. Wierzch posypuję startą czekoladą. Do przygotowania wykorzystajcie wyśmienite ciastka PASSION CHERRY BOX od Dr Gerarda, które zapakowane są w eleganckie pudełko, więc doskonale sprawdzą się również jako prezent na mikołajki lub pod choinkę. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz