Biszkopt
-5 białek
-3 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-5 łyżek cukru
-1 łyżka maku
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
-500 g serka mascarpone
-420 g serka waniliowego
-3 łyżki cukru pudru
-aromat śmietankowy
-70 g żelatyny fix- deserowej
-odrobina czerwonego barwnika
Dodatkowo
-Gingerbreads - Pierniczki z nadzieniem
wieloowocowym w polewie kakaowej od Dr Gerard pół opakowania
-2 galaretki truskawkowe
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę i stopniowo łączę z cukrem. Następnie dodaję mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mak. Mieszam i przekładam do tortownicy (średnica około 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 30 minut w 180 stopniach. Odstawiam do wystudzenia. Masa serowa: serek mascarpone i serek waniliowy ucieram z cukrem pudrem i aromatem śmietankowym. Żelatynę przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu i mieszam z masą serową. Masę dzielę na 2 części. Do jednej dodaję odrobinę barwnika i mieszam. Na biszkopt nakładam przemiennie masę różową i masę białą. Odkładam do lodówki, aby masa stężała, a następnie na masie układam wyborne w smaku Gingerbreads - Pierniczki z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej od Dr Gerarda. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody i lekko tężejące wylewam na pierniczki. Tak przygotowany serniczek wkładam do lodówki na około 4 godziny. Koniecznie spróbujcie z filiżanką kawy. Polecam i życzę smacznego! Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione i najlepsze słodycze od Dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz