czwartek, 24 listopada 2022

Jaki sernik na święta, część 1

    Jak już pewnie wiecie kocham serniki w każdej postaci. Dlatego mam kolejną propozycję na świąteczne wypieki a jest nią właśnie “Sernik nowojorski na spodzie z ciasteczek wit’AM i z solonym karmelem”. Przepis znalazłam na stronie internetowej dr. Gerarda. 

SKŁADNIKI: 

Spód: 

  • 300 g ciasteczek wit’AM dr Gerard 
  • 75 g roztopionego masła 

Masa serowa: 

  • 1 kg sera na sernik 
  • 2 jajka 
  • 250 g cukru 
  • 3 łyżki mąki 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • skórka i sok z jednej cytryny 
  • 300 ml kwaśnej śmietany 

Solony karmel: 

  • 100 g cukru 
  • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 
  • sól morska 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ranty posmarować masłem. Pozostałe masło roztopić i dokładnie wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami wit’AM dr Gerard. 

Gotową masą wyłożyć tortownicę, mocno ugnieść, piec przez 10 minut w 180 stopniach i odstawić do wystygnięcia. 

Za pomocą miksera wymieszać ser, aż będzie puszysty (około 2 minut), potem stopniowo wsypywać cukier, a potem mąkę. Cały czas mieszając, dodać ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny oraz jajka (jedno po drugim). Na koniec wszystko wymieszać ze śmietaną – na tyle długo, by całość była puszysta. 

Gotową masę wylać na wcześniej przygotowany spód i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec kolejne 25 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim ciasto do wystygnięcia przez 2 godziny, żeby sernik nie „usiadł”. Gdy ciasto już wystygnie, delikatnie wyjąć je z formy. 

Solony karmel 
Do małego rondelka wsypać 1/3 ilości cukru na karmel. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas pilnując, żeby się nie przypalił, a gdy zacznie się karmelizować, lekko potrząsnąć rondelkiem i dodać kolejną partię cukru. Gdy cały się rozpuści, zdjąć z gazu i od razu dodać śmietanę, szybko i dokładnie wymieszać tak, by nie było grudek (jeżeli jakieś zostały, postawić rondelek na palniku i dokładnie mieszać, aż się rozpuszczą). Po uzyskaniu jednolitej masy, należy znów ją podgrzać, cały czas mieszając, aż osiągnie konsystencję karmelu i dodać sól. Za pomocą łyżki lub noża nanieść ciepły karmel na wystudzone ciasto. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz