Osoby mocno przywiązane do tradycji, jak również osoby starsze zazwyczaj preferują dobrze znane z pokolenia na pokolenie, regionalne potrawy świąteczne. Inni zaś odchodzą od tradycyjnych potraw – argumentując to niechęcią wobec niektórych dań lub ze względu na niespożywanie ryb. Dziś jednak przypominam, jakie są tradycyjne potrawy wigilijne.
Zupa. Najczęściej jest to ,zupa grzybowa lub zupa rybna.
Dodatki do zupy: paszteciki , uszka lub.
Ryba na Wigilię, czyli karp smażony lub pieczony. W niektórych domach przygotowuje się karpia a la ryba pogrecku lub rybę (mirunę, dorsza itd.) po grecku.
Karp w galarecie. Jedno z dań, z których młodsze pokolenia często rezygnują.
Kapusta z grochem lub wigilijny bigos.
Ryba na Wigilię po raz drugi, czyli śledzie. Jeśli gospodarze podają więcej niż jeden rodzaj śledzi, liczone są raczej jako osobne świąteczne.
Kutia, czyli ziarna pszenicy gotowane z makiem i bakaliami. Niekiedy zamiast pszenicy używa się kaszy pęczak.
Kluski z makiem, znane w niektórych regionach Polski jako makiełki.
Sałątka jarzynowa. Na wielu świątecznych stołach nie może zabraknąć królowej polskich sałatek!
Kompot z suszu– jedna z najbardziej kontrowersyjnych potraw wigilijnych.
10. Makowiec lub strucla z makiem
Piernik staroposlski lub pierniczki świąteczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz