Tym razem zbliżał się dużymi krokami Sylwester i Nowy Rok, moja kochana rodzinka byłaby zawiedziona gdyby nie było coś słodkiego do kawy w Nowy Rok. Wymyśliłam dość proste ciasto z wersją ciasteczkową od Dr Gerarda.
Na spód blaszki wyłożyłam papier do pieczenia, a następnie kruche ciasteczka korzenne, ponieważ są zawsze niezawodne w sytuacji kiedy chcemy upiec coś słodkiego. Całość smaczna, kwaskowata i mało słodka dla amatorów którzy nie lubią bardzo słodkich ciast.
Składniki
-ciastka kruche korzenne Dr Gerarda
Nadzienie
-750 ml mleka
-100 g cukru
-2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru
-500 g porzeczek czerwonych
Kruszonka
-150 g mąki pszennej
-90 g masła
-20 g czekolady
-50 g cukru
-20 g kakao
Wykonanie
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciastka korzenne.
Przygotować kruszonkę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, chłodną czekoladę połączyć z pozostałymi składnikami na kruszonkę i zagnieść.
Gotową kruszonkę wstawić do lodówki.
Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać ze szypułek. Odstawić na bok.
Ugotować budyń, 1 szklankę mleka wymieszać dokładnie z budyniem, resztę mleka z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z mlekiem, szybko mieszając aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje.
Na kruchych ciasteczkach rozłożyć porzeczki, zalać ciepłym budyniem.
Z góry posypać kruszonką. Włożyć do piekarnika na 10-15 minut w 180 stopni, aż kruszonka się zarumieni.
Pychotka, mówię Wam dzięki produktom Dr Gerarda!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz