czwartek, 17 listopada 2022

Nowy Rok

 

      Tym razem zbliżał się dużymi krokami Sylwester i Nowy Rok, moja kochana rodzinka byłaby zawiedziona gdyby nie było coś słodkiego do kawy w Nowy Rok. Wymyśliłam dość proste ciasto z wersją ciasteczkową od Dr Gerarda. 

Na spód blaszki wyłożyłam papier do pieczenia, a następnie kruche ciasteczka korzenne, ponieważ są zawsze niezawodne w sytuacji kiedy chcemy upiec coś słodkiego. Całość smaczna, kwaskowata i mało słodka dla amatorów którzy nie lubią bardzo słodkich ciast.

Składniki

-ciastka kruche korzenne Dr Gerarda

Nadzienie

-750 ml mleka

-100 g cukru

-2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru

-500 g porzeczek czerwonych

Kruszonka

-150 g mąki pszennej

-90 g masła

-20 g czekolady

-50 g cukru

-20 g kakao

Wykonanie

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciastka korzenne. 

Przygotować kruszonkę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, chłodną czekoladę połączyć z pozostałymi składnikami na kruszonkę i zagnieść. 

Gotową kruszonkę wstawić do lodówki. 

Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać ze szypułek. Odstawić na bok.

Ugotować budyń, 1 szklankę mleka wymieszać dokładnie z budyniem, resztę mleka z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z mlekiem, szybko mieszając aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje. 

Na kruchych ciasteczkach rozłożyć porzeczki, zalać ciepłym budyniem.

Z góry posypać kruszonką. Włożyć do piekarnika na 10-15 minut w 180 stopni, aż kruszonka się zarumieni. 

Pychotka, mówię Wam dzięki produktom Dr Gerarda!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz