Ciasto dość kontrowersyjne, połączenie słonych krakersów Dr Gerarda ze słodkim kremem kokosowym w kruchym ciasteczku również od Dr Gerarda. Daje to jednak rewelacyjny efekt smakowy. Ciasto najlepsze jest po trzech godzinach w lodówce. Krakersy i kruche ciasteczka muszą zmięknąć. Jest to ciasto dla wielbicieli bardzo słodkich kremowych ciast a zarazem idealne na słodki Sylwester.
Składniki
-2-3 paczki kruchych ciastek kokosowych Dr Gerarda
-2-3 paczki krakersów Dr Gerarda
-1 litr mleka
-2 opakowania budyniu waniliowego
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-3/4 szklanki cukru
-1 żółtko
-250 g miękkiego masła
-ok. 200 g wiórków kokosowych
Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zagotować budyń, mieszając. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, w taki sposób by dotykała powierzchni budyniu, odłożyć do wystygnięcia. Masło i żółtko umieścić w misce miksera, zmiksować do powstania bardziej puszystej masy. Nie przerywając miksowania dodawać budyń w kilku turach. Dodać 150 g wiórek kokosowych i zmiksować.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią po kolei, warstwę krakersów, budyń, warstwę kruchych ciastek i na przemian te same produkty do skończenia. 50 g wiórek kokosowych przyrumienić na patelni, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami i 3 kruchymi ciasteczkami i posypać wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz