Ciastka osłodzą święta.
Jak święta to na słodko. Dr Gerard ma w swojej ofercie kilka rodzai ciastek świątecznych. Nie może zabraknąć klasycznych pierników pomarańczowo - cynamonowym w polewie, Cookie Man imbirowe ciasteczka w kształcie ludzika, Christmas Bauble kruche ciasteczka jabłkowo – cynamonowe, które można zawiesić oraz Christmas Trees kruche kakaowe ciasteczka idealne do dekoracji. Ale przecież prócz kruchych ciastek muszą się znaleźć tradycyjne wypieki makowce, serniki. Ja piekę dużą blachę tradycyjnego sernika. Przed przystąpieniem do jego pieczenia produkty należy wcześniej wyciągnąć z lodówki aby nie były zimne tylko miały temperaturę pokojową. Do tradycyjnego sernika potrzebujemy ser tłusty, trzy krotnie mielony kilogram, najlepiej zmielić przez maszynkę do mięsa lub przecisnąć przez praskę. Do tego w osobnej misce rozbijamy jajka na białka i żółtka 8 sztuk. Na sztywno z odrobiną soli ubijamy białka. Do osobnej miski wlewamy śmietanę kremówkę 240 ml i ubijamy na sztywno. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim jak ktoś zwraca uwagę na kalorie. Do żłtek wkładamy kostkę masła oraz półtorej szklanki cukru. Miksujemy na puszystą masę. Następnie powoli dodajemy ser i mieszamy aby było ciasto gładkie. Do tego dodajemy budyń waniliowy lub śmietankowy oraz kaszkę mannę dwie łyżki. Miksujemy aby dobrze się wszystko wymieszało. Na koniec dodajemy bitą śmietanę oraz białka. Bardzo ostrożnie mieszamy aby sernik był puchowy. Wykładamy na blachę i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez dobrą godzinę. Pozostaje go wystudzić i cieszyć się jego smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz