Listopad zaczęliśmy tradycyjnie świętem zmarłych. W tym roku dzień wcześniej byliśmy na grobach mojej rodziny a w samo święto pojechaliśmy na groby rodziny męża. Musieliśmy wstać bardzo wcześnie rano ponieważ pociąg mieliśmy już przed godziną 7:00. Dzień wcześniej spakowaliśmy wszystkie znicze i kwiaty, które zakupiliśmy. Przygotowałam nam również bardzo dobre słodycze na drogę takie jak ciastka, herbatniki i pierniki oczywiście wszystkie od dr. Gerarda. Jestem bardzo zadowolona ponieważ była promocja na ciastka i udało mi się je kupić w świetnej cenie. Są to najtańsze ciastka i bardzo dobre słodycze. Poza tymi pysznościami, które kupiłam w sklepie, zrobiłam również ciasto, które weźmiemy w ramach poczęstunku do rodziny którą przy okazji odwiedzamy. A tym ciastem jest “Ciasto budyniowe na markizach mafijnych z musem jabłkowym”. Przepis znalazłam na stronie dr. Gerarda.
SKŁADNIKI:
- Markizy Mafijne Lemon dr Gerard
- 3 łyżki cukru lub miodu
- 1/4 szklanki wody
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1/2 opakowania żelatyny spożywczej
- mus lub dżem jabłkowy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W gotującej się wodzie rozpuścić cukier lub miód. W osobnym garnku zagotować mleko i rozpuścić w nim żelatynę, a następnie dodać budyń i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Odstawić do wystygnięcia. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) ułożyć markizy, nasączyć je przygotowanym syropem i zalać masą budyniową. Wstawić do lodówki na ok. 4 godziny, aż masa budyniowa się zetnie. Przed podaniem posmarować całość cienką warstwą musu lub dżemu.
Podróż minęła nam spokojnie i bez żadnych komplikacji. Rodzina bardzo się ucieszyła z naszych odwiedzin a ciastko było tak pyszne, że szwagierka koniecznie chciała na nie przepis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz