czwartek, 24 listopada 2022

Każde dziecko kocha lizaki

    Kocham przepis na “Lizaki brownie z chrupiącymi kawałkami PryncyPałek” z przepisu ze strony internetowej dr Gerarda, ponieważ wiem, że jest to ulubiona słodycz dzieci. Koniecznie musicie je zrobić. 


SKŁADNIKI: 

  • Wafelki PryncyPałki dr Gerard (różne smaki) 
  • 4 jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady 
  • 3/4 kostki masła 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 6 łyżek gorzkiego kakao 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki serka Mascarpone 
  • tabliczka białej lub gorzkiej czekolady 
  • do dekoracji posypki kolorowe, wiórki kokosowe lub posiekane bakalie 
  • patyczki do lizaków (lub drewniane, długie wykałaczki do szaszłyków) 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 

Masło rozpuścić w rondelku wraz z 2 tabliczkami czekolady i odstawić do wystygnięcia. Jajka zmiksować z cukrem (na dużych obrotach miksera), aż masa zbieleje i będzie puszysta. Następnie dodać mąkę, kakao, sól i mieszać na wolnych obrotach, aż do połączenia składników. Do masy wlać rozpuszczone masło z czekoladą i zmiksować na gładką masę. 

Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blachy i piec w 180 stopniach około 25 minut. Gotowe, powinno być chrupiące na wierzchu, a wewnątrz delikatnie mokre. Po ostudzeniu przełożyć ciasto do miski, dodać serek Mascarpone oraz pokruszone wafelki PryncyPałki i zagnieść rękami na gładką masę. Formować niewielkie kulki i układać je w wyłożonej papierem do pieczenia brytfance, a następnie umieścić w lodówce na około godzinę. W kąpieli wodnej rozpuścić osobno czekolady (białą czekoladę tuż po rozpuszczeniu trzeba przestać podgrzewać, ponieważ twardnieje). W każdą schłodzoną kulkę z ciasta wbić zamoczony w czekoladzie patyczek (dzięki temu będzie się on lepiej trzymał) i ponownie schować je do lodówki na około 30-40 minut. 

Jeszcze raz rozpuścić czekoladę, a w miseczkach lub na spodkach przygotować posypki. Przyda się również pęsetka do precyzyjnego ozdabiania lizaków (opcjonalnie). 

Każdy lizak pokryć czekoladą (bardzo dobrze sprawdza się do tego szeroki nóż bez ząbków, z zaokrąglonym czubkiem) i na „mokrą” jeszcze czekoladę nakładać posypki. 

Gotowe lizaki ustawić w szklankach i wstawić do lodówki na kolejną godzinę. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz