Ceny w sklepach wciąż rosną do góry. Jestem tym faktem odrobinę przybita, ponieważ kocham gotować i piec ciasta a składniki na nie są niestety coraz droższe. Na szczęście zawsze mam pod ręką stronę internetową dr Gerarda, na której jest bardzo dużo pysznych przepisów z zastosowaniem ciastek właśnie od dr Gerarda. Są to ciastka w dobrej cenie, pewnie zastanawiacie się, ile kosztują ciastka. Oczywiście nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ każdy sklep ma inne ceny, ale na pewno są to tanie ciastka i świetnej jakości. Dziś zrobiłam ciasto, właśnie z ciasteczkami dr Gerard Christmas Bauble, a jest to “Puszysty sernik z ricottą” oczywiście z przepisu ze strony internetowej dr Gerard.
SKŁADNIKI:
- 200g ciasteczek Dr Gerard Christmas Bauble
- 100g roztopionego masła
- 2 łyżki miodu
- 400g ricotty
- 150g cukru
- 200g śmietanki 30% – do ubicia
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 płatki żelatyny (6g)
- Owoce sezonowe do dekoracji
- Świeża mięta
- Forma (20×20)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wymieszać trzepaczką ricottę oraz ekstrakt waniliowy, następnie w osobnej misce ubić na sztywno śmietankę i dodać do uprzednio przygotowanej masy. Odstawić w temperaturze pokojowej.
W osobnym pojemniku zblendować ciasteczka Christmas Bauble na „pył”. Następnie dodać do nich miód, rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Uzyskaną masę przełożyć na spód oraz brzegi foremki.
Do małej miseczki z zimną wodą włożyć płatki żelatyny i zaczekać, aż zmiękną. Następnie w rondelku umieścić żelatynę oraz 4 łyżeczki kremu z ricotty – trzymać na ogniu i mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Uzyskaną masę dodać do poprzednio przygotowanego kremu z ricotty, dokładnie wymieszać i przelać do formy.
Tak przygotowany sernik odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Przed podaniem udekorować sezonowanymi owocami oraz listkami świeżej mięty. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz