Nie może być, żeby w święta Bożego Narodzenia na stole zabrakło pysznych pierniczków.
Ja co roku zawsze wcześniej piekę pierniki, które to przez moje wnuki są ozdabiane lukrem, a następnie wieszane na choince. Jest przy tym tyle uciechy i radości. Oto przepis.Składniki
-250 g miodu -250 g cukru
-100 g masła -600 g mąki
-10 g przyprawy do piernika -2 jajka
-5 g sody -10 g kakao
Przygotowanie
Miód i masło rozpuścić. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sodę, przyprawę do piernika jajka.
Dolewamy wystudzony miód z masłem i dokładnie szybko zagniatamy ciasto.
Kule ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy go lodówki na dwie doby.
Rozwałkowujemy ciasto na około trzy centymetry grubości i wykrawamy foremkami różne kształty ciastek. Ciastka pieczemy około 8-10 min.
Dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową i posypujemy kolorowymi cukierkami.
A jeśli komuś się nie chce piec pierników to może sobie kupić w sklepie gotowe ciastka pierniki lukrowane, albo nadziewane dżemem owocowym i oblewane czekoladą. Wczoraj w naszym sklepie kupiłam pierniki lukrowane, które były w promocji w bardzo dobrej cenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz