Piernikowe szaleństwa.
Zaczyna się piernikowe szaleństwo. U moich koleżanek w domu to czas pieczenia pierników. Wczoraj nawet dostałam kilka piknie udekorowanych pierników od mojej małej sąsiadki, która razem z mamą wypiekała i przyozdabiała. W sklepach mamy już świąteczne słodycze począwszy od ciastek, czekolad cukierków po pierniki oraz ciasta piernikowe. Możemy trafić na promocje i w ten sposób kupić słodycze w dobrej cenie. Tylko trzeba je dobrze schować w domu aby łakomczuchy ich nie zjadły. Udało się mi kupić pyszne klasyczne pierniczki z nadzieniem pomarańczowo – cynamonowym Dr Gerarda. Były akurat w dobrej cenie więc kupiłam kilka paczek. Oczywiście jedną do kawy zaraz zjedliśmy. Pyszne! Polecam!
Pomyślałam sobie, że jeżeli już wszystkie moje koleżanki wzięły się za pieczenie pierniczków to ja też muszę odnaleźć przepis i w sobotę rodzinne pieczenie. Mój przepis:
1 kilogram mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
1 szklanka miodu płynnego,
1 kostka margaryny,
3 jajka całe,
11/2 łyżki sody oczyszczonej,
3 łyżki kakao, 2 paczki przyprawy do piernika lub możemy samodzielnie przygotować takie przyprawy jak kardamon, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa,goździki,
½ butelki śmietany kwaśnej 18% w zależności od gęstości ciasta,
dodatkowo należy przygotować karmel z pół kubka i zalać kawą zbożową, 1 szklanka ostudzić i wlać do ciasta dobrze wyrobić ciasto. Rozwałkować i wycinać rozmaite kształty. Pieczemy. Pozostaje tylko dekorowanie pierniczków. Potem cieszyć się wyjątkowym smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz