poniedziałek, 21 listopada 2022

Ciasto osłodzi Święta

 

       Zbliżają się Święta i na pewno każdy z Was robi coś pysznego ze słodkości. Jeśli lubicie szybkie desery bez pieczenia, bo przed Świętami jest zawsze dużo zadań do wykonania - to spodoba się Wam dzisiejsze ciasto budyniowe na herbatnikach Dr Gerarda. Bardzo, bardzo delikatne i proste do przygotowania. Ciasto zrobię na wzór lubianej Stefanki kawowej mojej mamy. tylko krem zrobiłam lżejszy, budyniowy. W smaku deser jest budyniowo-kokosowo-krówkowy, delikatny i pewnie dla niektórych może okazać się zbyt mdły, ale nie bójcie się eksperymentować z dodatkami takimi jak czekolada. 

To jeden z tych deserów, które można modyfikować na setki sposobów i za każdym razem wyjdzie coś dobrego. Możecie do ciasta budyniowego dodać np. owoce - też wyjdzie smacznie. A jeżeli lubicie słodko-słone połączenia to możecie użyć krakersów Dr Gerarda. Swoją drogą z takich połączeń polecam serniki na zimno na krakersach Dr Gerarda. A oto przepis na ciasto budyniowe

Składniki

-220-250 g herbatników

-150 g miękkiego masła 

-budyń przygotowany z 2/3 porcji mleka(1,5 szkl.)

-300 g masy kajmakowej

-1/2 szklanki wiórek kokosowych

-mleko do moczenia herbatników

-ew. kakao do smaku

Przygotowuję budyń w mniejszej ilości mleka niż zalecana na opakowaniu, tak by był bardzo gęsty. Dodaję do tego masło - polecam do ciepłego , miksuję dodaję wiórki i mieszamy. Na desce lub paterze kładę pierwszą warstwę herbatników, każdy obtoczony w mleku, to smaruje kremem, potem znów herbatniki namoczone w mleku i masa krówkowa jak jest gęsta to podgrzewam w garnku z wodą, i tak naprzemiennie, aż skończą się składniki. Z wierzchu smaruję kremem i dekoruję kakao, czekoladą Dr Gerarda lub owocami. Schować do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. 

                                      Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz