Jesienny przysmak.
A co jest tym jesienny przysmakiem? Moim dynia. Z tego wyjątkowego warzywa możemy wyczarować rozmaite potrawy, dania oraz ciasta. Spożywamy ją w każdej postaci, możemy dynię zjadać w wersji wytrawnej, ostrej ale także na słodko. Pychota! A jakie źródło witamin, mikroelementów oraz błonnika, same dobro dla naszego zdrowia. Cenne warzywo. A przy tym mało kaloryczne. Warto je włączyć do naszej diety, zwłaszcza jesienią kiedy mamy jej pod dostatkiem na każdym straganie. Z dyni również wykorzystujemy pestki, które powinny znaleźć się w naszej diecie.
A więc dzisiaj pieczemy bardzo szybkie oraz proste ciasto dyniowe z żurawiną oraz daktylami. Ćwiartkę dyni około dwie pełne szklanki należy zetrzeć, oczywiście obranej, daktyle drobno siekamy i wkładamy do miseczki dodajemy garść żurawiny i posypujemy to wszystko mąką aby nam się nie pozlepiały. Do miski wbijamy siedem całych jajek, szklanka cukru, cukier waniliowy, miksujemy. Dodajemy szklankę oleju oraz dwie szklanki mąki, dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy startą dynię oraz żurawinę i daktyle. Mieszamy. Ja jeszcze dodaję odrobinę kurkumy, która nada piękny kolor ciastu. Odrobinę imbiru oraz cynamonu. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Ja piekę od 50 minut do godziny. Oczywiście sprawdzam patyczkiem czy jest suche. Po wystudzeniu polewam roztopioną czekoladą. Tym razem dodałam wiórki kokosowe. Zobaczymy jak będzie smakować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz