poniedziałek, 21 listopada 2022

Przepyszne ciacho

Na niedzielny deser przygotowałam sernik na cieście makowo-kisielowym z herbatnikami, brzoskwiniami i galaretką. Przepyszne ciacho do popołudniowej kawy, na świąteczny stół czy imprezę sylwestrową. Smakuje wyśmienicie w towarzystwie rodzinki. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:

Ciasto
-3 jajka-pół szklanki cukru
-pół szklanki oleju
-pół szklanki mąki pszennej
-2 kisiele cytrynowe
-2 łyżki maku
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-trochę aromatu cytrynowego
-szczypta soli

Sernik
-550 g twarogu
-250 ml śmietanki 30%
-5 łyżek cukru pudru
-3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo
-2 galaretki przezroczyste
-750 ml wrzącej wody
-pół puszki brzoskwiń
-herbatniki od Dr Gerard z kremem śmietankowym w polewie o smaku pomarańczowym pół opakowania

Sposób przygotowania: jajka, sól i cukier ubijam na puch i ciągle miksując dodaję olej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mak i kisiel oraz aromat. Przekładam do blaszki (około 24/24 cm). Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni i studzę. Żelatynę moczę w 1/4 szklanki zimnej wody, a następnie rozpuszczam. Śmietanę ubijam na sztywno. Ser miksuję z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną, łączę z ubitą śmietanką. Gotową masę wykładam na wystudzone ciasto. Na sernik wykładam herbatniki przekrojone na pół (polewą do dołu). Galaretki rozpuszczam i odstawiam do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączam, kroję na małe kawałki, umieszczam między herbatnikami i zalewam tężejącą galaretką. Do przygotowania wykorzystałam herbatniki od Dr Gerarda, ponieważ są to bardzo dobre ciastka, a dodatkowo moja rodzinka je uwielbia. Polecam w szczególności na Święta lub Nowy Rok i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz