czwartek, 24 listopada 2022

Domowe drożdżówki

    Nie znam nikogo kto nie lubił by drożdżówek. A nie ma nic lepszego niż drożdżówki domowe. Dlatego polecam przepis na “Zawijasy drożdżowe z drażetkami Maltikeks” z przepisu ze strony internetowej dr Gerarda.  

SKŁADNIKI:  

  • 150g Malitkeks Czekolada Gorzka dr Gerard  
  • 25 g świeżych drożdży  
  • 120 g masła  
  • 1 szklanka mleka  
  • 550 g mąki pszennej  
  • 1/4 szklanki cukru + 3 łyżki dodatkowo  
  • 2 żółtka + 1 dodatkowe  
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)  
  • 1 łyżeczka cynamonu  

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  

W szklance rozrobić drożdże z łyżką mleka i łyżeczką cukru, odstawić na około 15 minut, żeby wyrosły. W tym czasie w rondelku rozpuścić masło, zdjąć z gazu i dodać szklankę mleka, wymieszać. Odczekać aż drożdże w szklance zaczną gęstnieć, pienić się i rosnąć. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, 2 żółtka i roztopione masło z mlekiem oraz esencję waniliową. Wszystko energicznie zagnieść, aż ciasto będzie tworzyć zwartą, gładką kulę, która nie będzie kleić się do rąk i ścianek miski. Owinąć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie).  

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm tak, by miało kształt zbliżony do prostokąta. Całość obsypać 3 łyżkami cukru z cynamonem oraz drażami, po czym zwinąć w ścisły rulon wzdłuż długiego boku.  

Gotową roladę pociąć ostrym nożem na 3-4 cm plastry i ułożyć na wyłożonej papierem blasze, uważając, by zachować większe odstępy (ciasto będzie rosnąć i może się skleić). Odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, a dodatkowe żółtko wymieszać z łyżką mleka. Tuż przed pieczeniem posmarować nim wszystkie bułeczki za pomocą pędzelka. Piec przez około 30-35 minut, aż będą rumiane. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz