poniedziałek, 21 listopada 2022

Świąteczne wypieki.

 

Świąteczne wypieki.


Czas wyciągnąć nasze zeszyty z szuflad i poszukać babcinych przepisów na świąteczne wypieki. Zbliża się czas wspólnego biesiadowania przy stole rodzinnym. A więc muszą się na nim znaleźć prócz pierniczków tradycyjne wypiekanych oraz klasycznych pierników z nadzieniem pomarańczowo - cynamonowym Dr Gerarda to oczywiście nie może zabraknąć makowca.

Tradycyjnie zawijany makowiec:

puszka maku z bakaliami ja kupuję gotowy w oryginale jest mak, który należy sparzyć,

Najpierw przygotowujemy zaczyn, 4 dag drożdży, 3łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 3 łyżki ciepłego mleka. Na ciasto potrzebujemy pół kilograma mąki, 4 łyżki cukru, 1 jajko, 2 żółtka, 1 szklanka ciepłego mleka, ½ kostki masła, cukier waniliowy.

Wyrabiamy zaczyn i odstawiamy aż wyrośnie. W garnuszku roztapiamy masło. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy lub wanilię, dodajemy jajko, żółtko, mleko. Mieszamy, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz ostudzone masło. Wyrabiamy ciasto najlepiej ręką tak długo aż zacznie odchodzić od ręki i będzie gładkie. Odstawiamy pod przykrytą ściereczką na bok aż ciasto wyrośnie. Ciasto dzielimy na dwie części i pierwszą rozwałkowujemy i wykładamy połowę masy makowej. Ciasto zwijamy. Wykładamy na blachę i smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Po upieczeniu makowców smarujemy lukrem lub roztopioną czekoladą. Można jeden zrobić biały drugi z czekoladą. Pycha! Długo utrzymuje świeżość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz