Po rodzinnych ustaleniach kto co przygotowuje na Wigilię my z żoną mieliśmy zrobić pierogi z kapustą i z grzybami .Oprócz tego ponieważ wszyscy w rodzinie wiedzą że bardzo lubimy zbierać grzyby zaproponowaliśmy że też barszczyk grzybowy jak najbardziej możemy zrobić .Żona jeszcze powiedziała że bardzo lubi robić makowce no to z tego przydziału też zostaniemy na makowcu .Zawsze gdy pieczemy makowca pomagam żonie. Mamy taki fajny przepis na makowca japońskiego do którego używa się też jabłek .Jest to taki fajny wilgotny makowiec. Zawsze wtedy ja obieram wcześniej jabłka i trę na tarce na grubych oczkach .Wcześniej też sparzam 40 dag maku i go mielę w maszynce dwa razy. Tartych odciśniętych troszkę z soku jabłek też musi być 40 dag .Żona w tym czasie przygotowywuje ciasto na kruchy spód i później tę całą masę makową. W przerwach gdy przygotowujemy placka zajadamy nasze ulubione Słodycze z firmy Dr Gerard. W tym roku też tak planujemy zrobić.Już wybraliśmy się do sklepu i kupiliśmy to co będzie nam potrzebne do placków .Natomiast do pierogów kapustę kiszoną już mam w lodówce. Grzybów tyle nazbieraliśmy w tym roku że już czekają tylko żeby je podgotować i potem przygotowywać z nich farsz razem z kapustą i będziemy razem z żoną tuż przed wigilią działać oczywiście dosładzając się naszymi ulubionymi
słodyczami.
poniedziałek, 21 listopada 2022
Przygotowania do wigilji
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz