piątek, 25 listopada 2022

Kokosowy raj

    Czy wy też uważacie, że tarty w każdej postaci są wyśmienite? Tarty, serowe, truskawkowe, jabłkowe, czekoladowe, owocowe, orzechowe, ciasteczkowe i wiele, wiele innych smaków. Tak naprawdę można znaleźć tarty o każdym smaku jaki sobie tylko wymyślimy. Dzisiaj mam dla Was przepyszny przepis na “Tarta podwójnie kokosowa”. Przepis znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda.  

SKŁADNIKI: 

Spód: 

  • 300 g ciasteczek kokosowych dr Gerard 
  • 50 g czekolady gorzkiej 
  • 60g masła 
  • szczypta soli 

Krem biały: 

  • 100 g czekolady białej 
  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 200 ml śmietanki kremówki 36% 
  • 3 łyżeczki czubate cukru pudru 
  • 50 g masła 

Krem czekoladowy: 

  • 50 g czekolady gorzkiej 
  • 100 g czekolady mlecznej 
  • 200 ml śmietanki kremówki 36% 
  • 1/2 szklanki śmietanki 36% 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 

Tarta kokosowa na ciasteczkach kokosowych z polewą, z kremem z białej czekolady i wiórek kokosowych 

Rozgnieść ciastka. 
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, następnie wymieszać z rozdrobnionymi ciastkami, wyłożyć na wysmarowaną wcześniej masłem formę do tarty. Wstawić do lodówki. 

Czekoladę, masło i kremówkę podgrzać w kąpieli wodnej, mieszać, aż czekolada się rozpuści, a składniki się połączą. Następnie wyłączyć kuchenkę, dodać wiórki i cukier, dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Zimną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, ponownie schować do lodówki. 

Całość podgrzać w kąpieli wodnej ciągle mieszać, aż masa będzie gładka i jednolita, następnie odstawić do ostygnięcia. 

Gdy masa ostygnie, wylać ją na biały krem. Całość ozdobić kuleczkami Maltikeks. 
Wstawić do lodówki do stężenia na minimum godzinę. 
Tartę najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. 

 
Mój mąż uwielbia tą tartę, dlatego dziś musiałam mu ją zrobić i zjedliśmy aż po dwa kawałki do kawy. Życzę smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz