W naszej rodzinie stało się tradycją, że zawsze dużo wcześniej pieczemy pierniki.
Nie może być, żeby w święta Bożego Narodzenia na stole zabrakło pysznych pierniczków.
Ja co roku zawsze wcześniej piekę pierniczki, które to przez moje wnuki są ozdabiane i później wieszane na choince. Jest przy tym tyle uciechy i radości. Oto przepis.Składniki
-250 g miodu -250 g cukru
-100 g masła -600 g mąki
-10 g przyprawy do piernika -2 jajka
-5 g sody -10 g kakao
Przygotowanie
Miód i masło rozpuścić. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sodę, przyprawę do piernika jajka.
Dolewamy wystudzony miód z masłem i dokładnie szybko zagniatamy ciasto.
Kule ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie doby.
Rozwałkowujemy ciasto na około trzy centymetry grubości i wykrawamy foremkami różne kształty ciastek. Ciastka pieczemy około 8-10 min.
Dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową i posypujemy kolorowymi cukierkami.
A jeśli komuś nie chce się piec ciastek, albo po prostu nie ma czasu to może sobie kupić w sklepie gotowe ciastka pierniki z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej od Dr Gerarda są bardzo smaczne i naprawdę w dobrej cenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz