wtorek, 22 listopada 2022

Do codziennej kawki i na Święta

Zapraszam na pyszne, marchewkowe ciasto z budyniową masą i herbatnikami kakaowymi, które wyjątkowo przyjemnie chrupią i dopełniają smaku. W sam raz do kawki w długie jesienne popołudnia jak również na zbliżające się Święta. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:

Ciasto
-3 jajka
-260 g mąki
-200 g cukru
-200 ml oleju
-250 g startej drobno marchewki
-1 łyżeczka cynamonu
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-pół startego jabłka
-50 g wiórek kokosowych
-70 g posiekanych orzechów pekan
-szczypta soli

Budyniowa masa
-2,5 szklanki mleka
-3 łyżki cukru
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 budynie waniliowe lub śmietankowe
-20 dag masła lub margaryny

Dodatkowo
-herbatniki kakaowe z polewą kakaową od Dr Gerard 1/4 opakowania

Sposób przygotowania: marchewkowe ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem przesiewam przez sitko. Jajka miksuję z cukrem, stopniowo dodaję olej, ciągle miksując. Łączę z marchewką, startym jabłkiem, wiórkami kokosowymi i posiekanymi orzechami pekan. Dodaję przesiane składniki oraz szczyptę soli i mieszam do połączenia. Ciasto przekładam do blaszki (około 24/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 40 minut w 170 stopniach, a następnie studzę. Budyniowa masa: dwie szklanki mleka gotuję, w połowie szklanki mleka mieszam mąki, cukier i budynie. Mieszankę wlewam na gotujące się mleko, mieszając gotuję do zgęstnienia, a następnie studzę. Masło ucieram dodając porcjami zimny budyń. Gotową masę wykładam na zimne ciasto, a wierzch dekoruję kruchymi herbatnikami kakaowymi od Dr Gerarda. Schładzam i gotowe. Do przygotowania wykorzystałam herbatniki od Dr Gerarda, ponieważ są to bardzo dobre słodycze. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz