piątek, 25 listopada 2022

Okrągły deser

    Bardzo lubię desery które są “na raz”. Takie których nie trzeba kroić a każdy może sobie wziąć tyle sztuk, ile chce oraz można przygotować tyle sztuk, ile się chce. Świetnym rozwiązaniem są desery w kształcie kulki, nie dość, że świetnie wyglądają to jeszcze są pyszne. Takie właśnie są “Trufle z gorzkiej czekolady z chrupiącymi kawałkami PryncyPałek” z przepisu ze strony internetowej dr Gerarda.  

SKŁADNIKI: 

  • Wafelki PryncyPałki Classic dr Gerard 
  • 175g gorzkiej czekolady 
  • 200ml gęstej śmietany 36% 
  • 50g masła 
  • gorzkie kakao 

Wykończenie: 

  • 200g gorzkiej czekolady 
  • ulubiona posypka 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 

Gorzką czekoladę połamać na drobne kawałki i umieścić w odpornej na ciepło misce. Śmietanę podgrzać w rondelku, aż się zagotuje i przelać do miski z czekoladą. Dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić na 15 minut. 

Po tym czasie do masy czekoladowej dodać masło i dokładnie wymieszać, tak by powstała gładka masa. Jeżeli masa ma zbyt małą temperaturę i masło się nie rozpuszcza, można ją podgrzać w kąpieli wodnej. Przykryć miskę folią i wstawić na około 3 godziny do lodówki. Gdy masa stanie się sztywna, dodać pokruszone wafelki i delikatnie wymieszać szpatułką. Łyżeczką podzielić masę na porcje, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na 10-15 minut. Po wyjęciu obtoczyć w sypkim kakao i formować kulki. Ponownie schłodzić trufle w lodówce – przez 10-15 minut. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuścić pozostałą czekoladę i odstawić, żeby przestygła. Zimne trufle zamaczać w czekoladzie, odkładać na papier do pieczenia i posypać ulubioną posypką. Odstawić na bok, aż czekolada stężeje. 

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz