poniedziałek, 21 listopada 2022

Słodki Sylwester

 

       Jedno z lepszych ciast zrobiłam w ostatnim czasie. Kupiłam niedawno nową blaszkę do ciasta i był tam przepis. Na prawdę polecam, a chciałam go spróbować przed Świętami jaki mi wyjdzie. Można dodać do niego różne owoce i przypuszczam, że wyjdzie równie smaczny, ja dałam brzoskwinie z puszki. A tak na prawdę uwielbiam biszkopty w cieście pod różną postacią, są mięciutkie i nasączone. 

Biszkopt

-4 jajka

-szczypta soli

-120 g cukru

-1 opakowanie cukru waniliowego

-150 g mąki

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-3 łyżeczki kakao

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cukier i cukier waniliowy dodać do piany z białek i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka jajek, wymieszać mikserem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodawać masy i delikatnie mieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut.

Nasączenia

-150 ml czarnej kawy

-120 ml Amaretto

Ostudzony biszkopt odkleić od papieru do pieczenia i z powrotem przełożyć do foremki, foremkę lepiej jest najpierw wyścielić folią aluminiową na którym piekł się biszkopt. Amaretto wymieszać z ostudzoną kawą i przygotować krem. 

Krem

-500 g serka mascarpone 

-250 g serka śmietankowego  naturalnego 

-50 g cukru

-40 ml Amaretto

-400 ml śmietanki 36 %

-2 opakowania cukru waniliowego

-1 puszka brzoskwiń w syropie

- 250g biszkoptów pałeczek Dr Gerarda

-kakao do dekoracji

Serek mascarpone, serek śmietankowy, cukier i Amaretto wymieszać. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym na sztywno, dodać do masy serowej, wymieszać. Brzoskwinie pokroić w cienkie plasterki. Ciemny biszkopt lekko nasączyć, posmarować cienką warstwą kremu, ułożyć pokrojone brzoskwinie, znów posmarować cienką warstwę kremu. Biszkopty zanurzyć krótko w ponczu z kawy i Amaretto i układać jeden przy drugim na warstwie kremu. Na warstwę biszkoptów wyłożyć resztę kremu śmietankowego. Ciasto udekorować wzorkiem fali przy pomocy packi z ząbkami lub po prostu widelcem i posypać obficie kakao. Przechowywać oczywiście w lodówce!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz