Lubicie ciasta z ciasteczkami wit’AM? Ja uwielbia. Dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować tartę dużą i małe tartaletki, właśnie z ciasteczkami wit’AM i owocami. Tak więc duża tarta to “Tarta z owocami leśnymi na spodzie z ciasteczek wit’AM “
SKŁADNIKI:
Spód:
- 300g bardzo drobno pokruszonych Ciasteczek wit’AM musli mleko czekolada dr Gerard
- 75g roztopionego masła + masło do wysmarowania formy
- 250ml śmietany kremówki
- 200g serka Mascarpone
- 3 czubate łyżki owoców leśnych (maliny, truskawki, jagody)
- listki mięty do dekoracji
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Formę do tarty wysmarować masłem. Pozostałe masło roztopić, dokładnie wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Gotową masę wyłożyć do formy i mocno ugnieść. Piec w 180 stopniach przez 10 minut i odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić na prawie sztywno, dodać cukier, serek Mascarpone i dokładnie wymieszać.
Gotowy krem wyłożyć na ostudzony spód, ułożyć na nim owoce i udekorować listkami mięty.
Natomiast małe tarty to “Tartaletki wit’Am (śliwkowe) z kremem z serka philadelphia i owocem (truskawki, maliny borówki mile widziane)”
SKŁADNIKI:
- 200g ciasteczek wit’Am śliwkowych dr Gerard
- 60g masła
Krem:
- 250g/ opakowanie serka typu philadelphia
- sok z połowy cytryny
- 3-4 łyżki cukru pudru
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciastka dobrze pokruszyć, masło rozpuścić, następnie połączyć ciastka z masłem, dobrze wymieszać. Foremki wysmarować masłem, wyłożyć przygotowana masą, dobrze docisnąć i schłodzić w lodówce.
Serek ubić mikserem, następnie dodać cukier puder oraz sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyjąć schłodzone ciasteczka, ostrożnie wyciągnąć je z foremek. Nakładać krem za pomocą największej końcówki rękawa cukierniczego.
Całość ozdobić świeżymi owocami sezonowymi lub ulubioną konfiturą.
Oba przepisy znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz