piątek, 25 listopada 2022

Tarta duża albo mała

    Lubicie ciasta z ciasteczkami wit’AM? Ja uwielbia. Dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować tartę dużą i małe tartaletki, właśnie z ciasteczkami wit’AM i owocami. Tak więc duża tarta to “Tarta z owocami leśnymi na spodzie z ciasteczek wit’AM “ 

SKŁADNIKI:  

Spód:  

  • 300g bardzo drobno pokruszonych Ciasteczek wit’AM musli mleko czekolada dr Gerard  
  • 75g roztopionego masła + masło do wysmarowania formy  
  • 250ml śmietany kremówki  
  • 200g serka Mascarpone  
  • 3 czubate łyżki owoców leśnych (maliny, truskawki, jagody)  
  • listki mięty do dekoracji  

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  

Formę do tarty wysmarować masłem. Pozostałe masło roztopić, dokładnie wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Gotową masę wyłożyć do formy i mocno ugnieść. Piec w 180 stopniach przez 10 minut i odstawić do wystygnięcia.  

Śmietanę ubić na prawie sztywno, dodać cukier, serek Mascarpone i dokładnie wymieszać.  

Gotowy krem wyłożyć na ostudzony spód, ułożyć na nim owoce i udekorować listkami mięty. 

 

Natomiast małe tarty to “Tartaletki wit’Am (śliwkowe) z kremem z serka philadelphia i owocem (truskawki, maliny borówki mile widziane)” 

SKŁADNIKI: 

  • 200g ciasteczek wit’Am śliwkowych dr Gerard 
  • 60g masła 

Krem: 

  • 250g/ opakowanie serka typu philadelphia 
  • sok z połowy cytryny 
  • 3-4 łyżki cukru pudru 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 

Ciastka dobrze pokruszyć, masło rozpuścić, następnie połączyć ciastka z masłem, dobrze wymieszać. Foremki wysmarować masłem, wyłożyć przygotowana masą, dobrze docisnąć i schłodzić w lodówce. 

Serek ubić mikserem, następnie dodać cukier puder oraz sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyjąć schłodzone ciasteczka, ostrożnie wyciągnąć je z foremek. Nakładać krem za pomocą największej końcówki rękawa cukierniczego. 
Całość ozdobić świeżymi owocami sezonowymi lub ulubioną konfiturą. 

Oba przepisy znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz