Dziś mam gości, przychodzą do nas znajomi i będziemy oglądali film. Zrobiłam przekąski słone, dwie sałatki, jedną owocową a drugą wytrawną. Zastanawiałam się natomiast jaki przygotować deser. Ponieważ miałam spory dylemat postanowiłam przygotować dwa desery, które są swoim przeciwieństwem, ponieważ jeden jest na zimno a drugi na ciepło. Przepisy na oba desery znalazłam na stronie internetowje dr Gerarda. a są to “Deser lodowy z domowym sosem z gorzkiej czekolady z mixem kruchych ciasteczek i Rurek Waflowych”
SKŁADNIKI:
- Rurki Waflowe Kokosowe lub Czekoladowe dr Gerard
- 1,5 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki gorzkiego kakao
- 30 g pokruszonej drobno gorzkiej czekolady
- ulubione lody (np. bakaliowe i waniliowe)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do rondelka z wodą dodać cukier oraz kakao, doprowadzić do wrzenia i gotować 30 sekund. Zdjąć z gazu, dodać pokruszoną czekoladę i odstawić na 5 minut.
Po tym czasie dokładnie wymieszać, aby masa była jednorodna (można zblendować przez ok. 2 minuty). Lody nałożyć do pucharków, polać ciepłym lub zimnym sosem czekoladowym i ozdobić ciasteczkami.
Oraz "Fondue czekoladowe z owocami i miksem ciasteczek kruchych i Rurek Waflowych "
SKŁADNIKI:
- Rurki waflowe dr Gerard
- ulubione Kruche ciasteczka dr Gerard
- 1/4 kostki masła
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- ulubione owoce
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Przelać do naczynia do fondue, pod spodem zapalić świeczkę, by utrzymać temperaturę masy. Owoce pokroić na mniejsze kawałki i nałożyć na wykałaczki. Jeść na zmianę z ciasteczkami i rurkami, uprzednio zanurzając je w gorącej czekoladzie.
Znajomi byli bardzo zaskoczeni takim połączeniem, doborem deserów, ale finalnie wszystkim oba bardzo smakowały a wieczór minął nam bardzo miło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz