czwartek, 24 listopada 2022

Na zimno czy na ciepło

    Dziś mam gości, przychodzą do nas znajomi i będziemy oglądali film. Zrobiłam przekąski słone, dwie sałatki, jedną owocową a drugą wytrawną. Zastanawiałam się natomiast jaki przygotować deser. Ponieważ miałam spory dylemat postanowiłam przygotować dwa desery, które są swoim przeciwieństwem, ponieważ jeden jest na zimno a drugi na ciepło. Przepisy na oba desery znalazłam na stronie internetowje dr Gerarda. a są to  “Deser lodowy z domowym sosem z gorzkiej czekolady z mixem kruchych ciasteczek i Rurek Waflowych” 

SKŁADNIKI: 

  • Rurki Waflowe Kokosowe lub Czekoladowe dr Gerard 
  • 1,5 szklanki wody 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki gorzkiego kakao 
  • 30 g pokruszonej drobno gorzkiej czekolady 
  • ulubione lody (np. bakaliowe i waniliowe) 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 

Do rondelka z wodą dodać cukier oraz kakao, doprowadzić do wrzenia i gotować 30 sekund. Zdjąć z gazu, dodać pokruszoną czekoladę i odstawić na 5 minut. 

Po tym czasie dokładnie wymieszać, aby masa była jednorodna (można zblendować przez ok. 2 minuty). Lody nałożyć do pucharków, polać ciepłym lub zimnym sosem czekoladowym i ozdobić ciasteczkami. 

 

Oraz  "Fondue czekoladowe z owocami i miksem ciasteczek kruchych i Rurek Waflowych "


SKŁADNIKI: 

  • Rurki waflowe dr Gerard 
  • ulubione Kruche ciasteczka dr Gerard 
  • 1/4 kostki masła 
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady 
  • ulubione owoce 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 

Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Przelać do naczynia do fondue, pod spodem zapalić świeczkę, by utrzymać temperaturę masy. Owoce pokroić na mniejsze kawałki i nałożyć na wykałaczki. Jeść na zmianę z ciasteczkami i rurkami, uprzednio zanurzając je w gorącej czekoladzie. 


Znajomi byli bardzo zaskoczeni takim połączeniem, doborem deserów, ale finalnie wszystkim oba bardzo smakowały a wieczór minął nam bardzo miło.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz