Przed świętami zawsze zadajemy sobie to pytanie, co też będziemy na te święta szykować do jedzenia. W naszej świątecznej tradycji jest przygotowywanie mnóstwo smacznych świątecznych potraw oraz pieczenie pysznych wypieków świątecznych. Do takich wypieków świątecznych w okresie świąt Bożego Narodzenia należą makowce, serniki, ciasta orzechowe, miodowe, keksy, ale szczególny prym wiodą pierniki. Pierniki są pieczone w postaci babek z nadzieniem z dżemów owocowych, albo przekładańców z kremem czekoladowym, albo lukrowane. Ciasto piernikowe można zacząć przygotowywać nawet trzy tygodnie wcześniej i będzie to piernik dojrzewający. Najsmaczniejsze jednak są ciastka pierniki, które są pieczone wspólnie ze swoimi dziećmi i jeszcze przez nie pięknie dekorowane. Takimi piernikami można przystroić choinkę, albo też podarować w prezencie świątecznym swoim najbliższym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz