Muffinki
-220 g mąki pszennej
-1 łyżka kakao
-1 łyżeczka sody
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyżki przyprawy do piernika
-170 g cukru
-125 ml oleju rzepakowego
-250 ml jogurtu naturalnego
-1 jajko
-2 łyżki masy kajmakowej
-220 g mąki pszennej
-1 łyżka kakao
-1 łyżeczka sody
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyżki przyprawy do piernika
-170 g cukru
-125 ml oleju rzepakowego
-250 ml jogurtu naturalnego
-1 jajko
-2 łyżki masy kajmakowej
Krem
-400 g jogurtu greckiego
-pół budyniu waniliowego
-niepełna łyżka mąki ziemniaczanej
-2,5 łyżki maku mielonego
-niepełna szklanka cukru pudru
-pół łyżki esencji waniliowej
-400 g jogurtu greckiego
-pół budyniu waniliowego
-niepełna łyżka mąki ziemniaczanej
-2,5 łyżki maku mielonego
-niepełna szklanka cukru pudru
-pół łyżki esencji waniliowej
Dodatkowo
-imbirowe ciastka w kształcie piernikowego ludzika od Dr Gerard 12 sztuk
-imbirowe ciastka w kształcie piernikowego ludzika od Dr Gerard 12 sztuk
Sposób przygotowania: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika wsypuję do jednej miski. W drugiej misce roztrzepuję jajko, dodaję olej, jogurt, masę kajmakową oraz cukier i mieszam. Składniki suche dodaję do mokrych i wszystko dokładnie łączę. Foremkę do muffinek wykładam papilotkami, wypełniam przygotowanym ciastem i piekę w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Krem: w misie ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję puder i miksuję na lśniącą pianę, dodaję proszek budyniowy oraz mąkę i miksuję. Dodaję jogurt, mak, esencję i mieszam. Gotowy krem przekładam do rękawa cukierniczego i wykładam na muffinki. Na wierzchu każdej muffinki umieszczam imbirowe ciastko w kształcie piernikowego ludzika. Podaję po schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione pod każdym względem ciastka od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz