poniedziałek, 21 listopada 2022

Sernik na zimno z galaretką.

 W mojej  kuchni sery odgrywają bardzo dużą rolę. Używam ich do robienia różnych smacznych potraw do pierogów, naleśników, jak,  również do wszelkiego rodzaju wypieków, deserów i ciast sernikowych.
Chcę dzisiaj podać przepis na puszysty sernik na  spodzie z herbatników Dr Gerarda z serków homogenizowanych.
Składniki
-2 serki homogenizowane
-3/4 szklanki cukru pudru
-pół litra śmietanki kremówki
-2 płaskie łyżki żelatyny
-cukier wanilinowy
-5 dkg rodzynek
-puszka ananasa
-toreb  ka galaretki ananasowej
-2 paczki herbatników Dr Gerarda
Wykonanie
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby ostygły  Serki utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym  Śmietankę kremówkę ubić i połączyć z utartym serkiem  Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie zagotować
Ostudzoną żelatynę wlać do masy  serowej i dokładnie wymieszać, dodać ostudzone i odsączone rodzynki oraz kawałki ananasa.
Kilka kawałków ananasa można zostawić do dekoracji'
Tortownicę dokładnie wyłożyć herbatnikami Dr Gerarda na ciastka wyłożyć masę serową i na godzinę wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
Galaretkę przyrządzić według przepisu tak, jak jest na opakowaniu  i odstawić, żeby stężała.
Wyjąć tortownicę z lodówki, na wierzchu masy serowej  poukładać pozostałe kawałki ananasa i zalać krzepnącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego skrzepnięcia się galaretki.
Ciasta z galaretką, albo z bitą śmietaną najlepiej trzymać w lodówce w zamkniętym  pojemniku, lub zakryte folią aluminiową, by nie przeszło zapachem z lodówki
Bardzo prosty  w przygotowaniu sernik, ale za to jaki smaczny polecam spróbujcie.           

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz